Botanický kurz 1.G4 + 1.VG

Video z kurzu https://youtu.be/WZFiHFdk05w od Eva Lachová, 1.VG

Nádherné čtyři dny jsme strávili v člověkem jen minimálně dotčené přírodě CHKO Šumava… Ale od začátku.
My, žáci vodňanského Gymnázia, jsme měli možnost se aktivně podílet na botanickozeměpisném kurzu v terénu. Tuto příležitost a zkušenost si nenechala ujít převážná většina žáků, a proto dne 20.5. 2024 jsme odjížděli od školy. Za necelé tři hodiny nás autobus dovezl na místo určení a my se ubytovali v hezkém a čistém čtyřhvězdičkovém hotelu, který vzhledem sliboval pohodlné zázemí. Tento odhad byl správný, a ještě k tomu přispěl fakt, že zde výborně vařili. Bohaté snídaně nás zasytili na dlouhou dobu.
Teplé večeře nám přišly vhod po náročném dni. Pod bedlivým dozorem pana učitele Truhláře a Poláka, jsme se rozdělili v jednom patře do pokojů na kluky a holky. Ale asi nikoho nepřekvapí, že večery jsme společně fandili české hokejové reprezentaci na jednom pokoji. Ještě téhož odpoledne opouštíme hotel na Čertovo a Černé jezero vzdálené zhruba 6 kilometrů. Čertovo jezero o rozloze 10 ha nabídlo úchvatnou podívanou na hladinu a okolí, které jsou opředeny různými pověstmi. Na rozloze 18 ha se rozprostírá Černé jezero. Je naším největším a je ledovcového původu. Tyto a další zajímavosti nám poskytli páni učitelé, ale i my sami samostudiem. Návrat byl přibližně v 16:00 a po zbytek dne bylo volno.
V úterý po snídani okolo 8 hodiny odcházíme na celý den na Brčálnické mokřady, což je přírodní rezervace. Nenáročnou cestou jsme si prohlédli místo luk, rašelinišť a chráněných druhů rostlin a živočichů. Během těchto dvou dnů jsme byli sami sobě přednášejícími i posluchači díky připraveným prezentacím.
Středa byla obohacena paní Marešovou, bioložkou a zaměstnankyní CHKO. Celé dopoledne s námi hledala na černé sjezdovce na Špičáku vzácnou rostlinku na pokraji zániku, což se nám nakonec podařilo. Informace od paní bioložky byly velice zajímavé a naučné. Dopoledne narušilo nepříznivé počasí, kdy vydatně pršelo. Někteří, včetně mě, se dál dobrovolně vypravili k rozhledně Pancíř.
Ve čtvrtek jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna šla na Velký Javor, což je s 1465 m nejvyšší hora Šumavy a Bavorského lesa. Nachází se čtyři kilometry od českých hranic na německé straně. Z vrcholu je dokonalý výhled na všechny strany, dvě ledovcová jezera, i nevšední flóru, ale asi málokdo ví, že na úplném vrcholu je vojenské zařízení protivzdušné obrany vybudované navzdory ochránců přírody. Druhá skupina se vypravila na rozhlednu Pancíř. Je zajímavé, že právě zde pramení tři řeky a prochází jím
hlavní evropské rozvodí. Svým vrcholem 1 214 metrů nabízí krásný výhled na Šumavu, Bavorsko, Velký Javor, a když je jasno, jsou vidět také Alpy.
Páteční dopoledne bylo vyhrazeno na balení věcí a přípravě k odjezdu v 10:00 hod.
Z celého botanického kurzu mám skvělý pocit. Krásné vzpomínky, nové vědomosti, utužení přátelství a díky skvělému dozoru pana učitele Truhláře a pana učitele Poláka, jsme se všichni vrátili bezpečně domů a v lepší kondici.

Tiffany Kiššová, 1.G4