Cesta kolem světa ve školní lavici

edisonV rámci projektu Edison organizace AIESEC České Budějovice školu od 29. 1. do 5.2. 2017 navštívilo šest zahraničních studentů či absolventů vysokých škol. Jejich hlavním úkolem bylo stejně jako v loňském roce zprostředkovat a přiblížit kulturu, tradice a zvyky země, ze které pochází.

Letos jsme mohli poznat lektorky z Číny (Celia), Brazílie (Maria), Indonésie (Naffida), Chile (Milca) a lektory z Malajsie (Ruvindran) a Mexika (Ernesto). Dopoledne představovali své země našim studentům. Připravené prezentace nás zavedly do historie daných států, seznámily nás se základními zeměpisnými informacemi (poloha, rozloha, obyvatelstvo, typická flora a fauna), ukázaly nám mnoho turisticky zajímavých míst. Kromě obecných informací nám hosté vyprávěli o svých rodinách, přátelích, koníčcích i školní docházce. Hodiny nebyly zdaleka jen teoretické, naši žáci si mohli také prakticky vyzkoušet řadu tanců, her, písní či se naučit několik slov v dalším cizím jazyce. Nedílnou součástí prezentací byla diskuze. Kdokoli se na cokoli zeptal, dočkal se vždy milé odpovědi.

Středeční výuku nám zpestřila tzv. Global village – miniměstečko zajímavostí. Tato akce je velmi populární, neboť mají všichni možnost ochutnat tradiční jídla z různých koutů světa. Kromě ochutnávky jídel jsme měli možnost prohlédnout si národní vlajky našich hostů, zahrát si cizokrajné hry, zatančit si s lektory jejich exotické tance v rytmu temperamentní hudby, popovídat si a společně se zasmát. Po celou dobu panovala v našem „miniměstečku“ uvolněná, srdečná a přátelská atmosféra.

Na odpoledne měli pro stážisty jejich hostitelé připravený program. V pondělí mohli někteří z našich hostů díky mrazivému počasí poprvé vyzkoušet jízdu na ledních bruslích a poznat sníh. V úterý navštívili zámek Kratochvíle, ve středu Hlubokou a Holašovice. Ve čtvrtek je přivítal zámek Blatná, v pátek Terezino údolí s unikátním zamrzlým vodopádem. O víkendu si vyzkoušeli lukostřelbu i jízdu na koni a navštívili poutní místo Lomec.

S potěšením mohu říci, že se žákům letošní ročník projektu velmi líbil a těší se na další ročník. Letos se na prezentace přišlo podívat i několik žáků základních škol, které jsme k této akci přizvali, a také oni byli projektem nadšeni.

Ráda bych poděkovala všem členům hostitelských rodin, bez jejichž spolupráce bychom nemohli projekt na škole realizovat, a studentce Mileně Kochrdové za fotodokumentaci celého projektu.

Mgr. Petra Kochrdová


„Wow, to je úžasné!“, tak zněly první věty poté, co skončila naše první přednáška. Bylo to úžasné a je škoda, že program je tak krátký. S Ruvim jsme všichni zažili spoustu legrace, ale také jsme se dozvěděli spoustu nového a zajímavého, stejně tak druhý den s Fidou, i tu jsme poctivě poslouchali. Včera všichni stážisté poprvé stáli na bruslích a byli nadšení. Je krásné pozorovat někoho, kdo se raduje z věcí, které se nám zdají normální. Tento projekt naprosto miluji a příští rok bych ráda někoho z projektu doma ubytovala. Snad se mi poštěstí.

Kopencová    I.NG

Tento projekt je podle mě parádní, dozvíme se spoustu zajímavých věcí o různých zemích. Také je super povídat si v angličtině.

A. Záhorka, A. Bastl, II.NG

Projekt Edison vybírá uchazeče s výjimečnými jazykovými schopnostmi, což především umožňuje žákům rozšířit si své komunikační obzory. Své země představují intenzivně a s osobitou iniciativou, odkrývají skutečné podstaty jejich národů a navzdory zažitým klišé. Sami se prakticky učí různá slova a nejen díky tomu je rozhovor s nimi velmi příjemný, poučný a zábavný. Vzhledem k tomu, že je Edison jedním z nejzajímavějších a nejvíce obohacujících projektů, rozhodně bych ho volil pro další rok.

Š. Pužej, 2.VG

Projekt Edison je velmi zábavný a přínosný, dozvídáme se informace, které se nám hodí do spousty předmětů. Nejen že angličtina našich stážistů je plynulá a téměř bez chyb, ale dozvídáme se zde i o kulturách jiných zemí, o jiných náboženstvích a přírodě, kde země leží, jak jsou velké a jaká města se v nich nachází. Všechny prezentace jsou moc hezké a zapojují studenty aktivně. Je těžké vybrat nejhezčí prezentaci, ale moc se mi líbila přednáška Marie z Brazílie, její země je velmi přátelská a krásná. Vyprávěla nám i o brazilském karnevalu a o studentském životě. Ernesto z Mexika nám také ukázal krásnou faunu a floru a výbornou kuchyni své země. Fida z Indonésie nám představila svou historii a tanec. Projekt se mi moc líbil a myslím, že nás hodně obohacuje. Rozhodně doufám, že se ho škola příští rok zúčastní znovu.

S. Šimková, 2.VG

Projekt Edison je rozhodně jeden z nejlepších projektů, které se kdy na naší škole uskutečnily. Nejde jen o získávání informací o jiných zemích, ale taktéž o komunikaci a získání pohledů lidí žijících v dané zemi. Každá prezentace je jiná, každý nám vždy řekne mnoho nových informací. Takto získané informace pomocí lidí z dané země, prezentacemi a videi jsou pro mě neocenitelné a nezapomenutelné.

F. Kyselková, 4.VG

Zatím nejlepší Edison. Všichni byli super. Příští rok bych rád někoho z nich ubytoval.

D. Lučivňák, IV.NG

Projekt Edison se mi líbí. Je zajímavé poznat jiné kultury. Něco se o nich dozvědět. Velmi mne překvapil Ernesto, jak rychle a krásně umí kreslit. Global village je velmi zajímavá chvíle, kdy můžeme ochutnat jejich jídlo. Překvapilo  mne jak byl Ruvin šťastný, když vystoupil na letišti a viděl, jak dýchá, když je zima.

M. Kochrdová, IV.NG

Projekt byl zajímavý. Dozvěděli jsme se spoustu věcí o cizích zemích a myslím, že těžko zapomeneme třeba na to, že v Chile pes prodává benzin. Největší radost jsem měla, když jsem zjistila, že jim rozumím.:-) Zatím se mi nejvíce líbila Milca, byla milá a sympatická. Je skvělé, že je projekt Edison na naší škole.

E. Lohonková, II.NG

Projekt Edison se mi moc líbí a přijde mi velmi přínosný. Projekt umožňuje rozšířit si jazykové schopnosti a vědomosti o jiných zemích a kulturách zajímavou formou. Všichni přibližují své země velmi zajímavě a reálně, takže někdy mylné názory mění. Projekt Edison bych určitě chtěla i příští rok, jelikož poskytuje nové vědomosti, zkušenosti a přátelství.

K. Halodová, 2.VG

Projekt Edison mi přijde velmi přínosný jak z jazykového tak zeměpisného hlediska. Kulturu a zvyky daného státu dokáže přiblížit a pravdivě vylíčit pouze někdo, kdo zde žije. Je to úžasné takhle jednoduše potkat spoustu různých kultur. Doufám, že se naše škola zúčastní i příští rok.

K. Vondrášková, 2.VG

Tento nápad se mi velice líbí. Pro mne je přínosný zejména k rozvíjení mé angličtiny a mého rozhledu v kultuře. Určitě obdivuji studenty, kteří se rozhodli sem jet a přiblížit nám 1jejich zemi. Přála bych si, aby tento projekt vydržel a mohl se opakovat.

Z. Sladová, 2.VG

Projekt Edison se mi velice líbí. Můžeme se setkat s mnoha kulturami zábavnou formou a může nás to inspirovat třeba k cestování, třeba vyzkoušíme nové jídlo, třeba objevíme něco úplně jiného. Můžeme se také seznámit s novými lidmi a navázat nová přátelství. Líbí se mi, jak jsou zástupci zemí milí a hrdí na svou vlast. Rádi si povídají a jsou ochotní odpovědět na jakoukoliv otázku. Určitě bych byla ráda, kdyby se tento projekt na naší škole znovu uskutečnil.

Z. Nováková, 2.VG

V dnešní době svět žije především dvěma kontinenty – Evropou a Amerikou, proto se o tyto kontinenty a státy v nich zajímají média nejvíce. Média informují o těchto kontinentech a pro prostého Evropana ovlivněného médii není těžké zapomenout na to, že existují i ostatní kontinenty. I já to mám tak a když o něčem přemýšlím, co se týká kontinentů, vzpomenu si především na Evropu a Ameriku. Projekt Edison mi připomněl, že existují i ostatní kontinenty a státy v nich. Po dlouhé době jsem se zamyslel třeba nad tím, jak vypadá vlajka Malajsie.

R. Benda, II. NG

Přál bych si projekt znovu? Ano, je tu ještě spousta států, ze kterých by lidé mohli přijet. „Cizinci“ jsou přátelští a vzdělaní, angličtina je dobrá a je jim dobře rozumět. Dokonce se i snaží mluvit česky, občas se ptají a na česká slova. Třeba jsem byl dojat, když mi cizinec řekl „dobrou noc.“

J. Dudák, 2.VG

Tento projekt byl zatím nejlepší na této škole. Přiučil jsem se novým slovům a kultuře ostatních států. Ale hlavně jsem si uvědomil, že nemáme odsuzovat lidi proto, že jsou z jiné země.

J. Grünthal, I.NG

Program se mi velmi líbí. Dost mě zaujala kultura Indonésie. Jí rukou (pravou), když jdou kolem starší osoby, tak se musí uklonit – třeba i rodičům.

F. Vrabec, I.NG

Líbilo se mi, že byli přátelští a veselí. Program byl zábavný a zajímavý. Moc se mi akce líbila. Bylo to suuuper! Bylo to dokonalé na 100%. Divila jsem se, že v jiných zemích jí rukama.

J. Hojková, I.NG

Program Edison se mi velmi líbí, protože se dozvím o cizí kultuře a přitom si procvičujeme anglický jazyk tím, že si s nimi povídáme. V Malajsii a v Indonésii se jí pouze pravou rukou, jíst levou rukou je neslušné. Fida nás také naučila tanec, který sama tančí, je to paní učitelka z Indonésie, učí menší děti anglický jazyk. A tak jsme jí dobře rozuměli. Ruvin studuje stavební inženýrství, hráli jsme s ním hry a ukazoval nám svou prezentaci. Moc se těším, až je všechny poznáme. A je velká škoda, že tady budou jen jeden týden a pak pojedou do dalších škol.

A. Průchová, I. NG