Erasmus+ v Edinburghu

Erasmus logoDíky projektu Erasmus+ jsem měla možnost strávit dva týdny v krásném hlavním městě Skotska Edinburghu. Abych si angličtinu užila se vším všudy, našla jsem si ubytování v hostitelské rodině nedaleko jazykové školy. Každé ráno tedy začalo snídaní na přání a hodinovou konverzací, což bylo velmi příjemné. Ubytování v hostitelské rodině tímto velmi doporučuji.

Jazyková škola Inlingua se nachází v centru města, lektoři byli velmi milí a vzdělaní, což pro nás bylo velkým přínosem. Ve skupině nás bylo první týden šest, druhý týden jen čtyři. První týden jsem absolvovala kurz pro učitele, spolu s vyučujícími z Estonska a Polska. Tento týden mne obohatil o nové tipy do výuky, co se týče jak různých aktivit, tak i aplikací vhodných k použití ve výuce.

Druhý týden byl zaměřený na jazyk —gramatiku i konverzaci. Rozděleni jsme byli dle jazykové úrovně do menších skupin a pracovali převážně s články z novin, o kterých jsme dále diskutovali. Seznámili jsme se také s různými zajímavostmi z historie Skotska, diskutovali jsme o jejich snaze odtrhnout se od Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a přání stát se samostatným státem, který by byl opět členem EU.

Součástí obou kurzů byl i společenský program. Měli jsme možnost navštívit zajímavá místa v Edinburghu. Ve staré části města je Edinburský hrad, pevnost vybudovaná na vrcholku čedičové skály pravděpodobně již v 7. století.  Na hlavní ulici Princess Street, která je známá především velkým množstvím obchodů, je k vidění Scott monument – gotický památník skotského básníka a spisovatele Sira Waltera Scotta z roku 1844. V této části města se nachází ještě historický dům Gladstone’s Land, kde jsme mohli nahlédnout do života a práce obyvatel v 16. století.

V nové části města jsme navštívili Georgian House, čtyřpatrový dům z konce 18. století na Charlotte Square. Nová část města se začala stavět kvůli přeplněnosti starého města pro bohaté rodiny, které zde měly soukromé parky a prostorné bydlení. Společenský život byl velmi drahý, v domech bydleli aristokraté, kteří nepracovali a brzy na provoz těchto domů neměli peníze a vrátili se na venkovská sídla. Nyní je náměstí zapsané na seznamu UNESCO a jedním z mála obyvatel je první ministryně Nicola Sturgeon.

Zajímavá byla také prohlídka královské jachty Britannia, kterou královská rodina používala až do roku 1997 či návštěva Holyroodhouse. Zámek Holyrood je již od 16. století oficiálním sídlem britského panovníka ve Skotsku a královna tam již tradičně tráví jeden týden v létě. Nejnavštěvovanější jsou sály, ve kterých žila skotská královna Marie Stuartovna.

Součástí bohatého programu byly také procházky městem s poutavým výkladem, návštěva národní galerie, ochutnávka whisky, návštěva botanické zahrady.

 Jako poslední zmíním výlet do Rosslyn Chapel, která se nachází v nedaleké obci. Rosslynská kaple pochází již z 15. století a stále ji vlastní rodina zakladatele Sinclara. Záměrem majitele bylo postavit velkou katedrálu, bohužel stavba nikdy nebyla dokončena. Kapli proslavil především film Šifra mistra Leonarda. V kapli můžete obdivovat nádherné plastiky. V roce 1997 byla postavena železná konstrukce, která kapli zakryla, aby se stavba vysušila. Po 16 letech, během kterých probíhaly opravy, byla konstrukce opět odstraněna.

Zkušenosti i nevšední zážitky předávám svým kolegům i studentům. Věděli jste například, že britské bankovky jsou plastové a ty papírové již neplatí? Já to zjistila až při placení oběda, což bylo poněkud nemilé.

Pevně doufám, že se do krásného Skotska budu mít možnost brzy vrátit.