V říši živočichů – sexta a septima na zookurzu + video

        Dne 27. května jsme se my, dvě třídy vodňanského gymnázia, vydaly na zookurz. 

        Naše cesta začala v minibuse, kde jsme si navzájem povídali a předávali si svá očekávaní ohledně kurzu. Po cestě nás sice potkaly menší problémy s koly, ale vše se vyřešilo a jelo se dál. Po příjezdu do Lužnice jsme už netrpělivě vyhlíželi naše čtyřdenní ubytování. Po dlouhé cestě jsme se konečně dočkali a ubytovali se v terénní stanici botanického ústavu. Jedni byli z ubytování velmi překvapeni, ale druzí se zde cítili jako doma.

         Následující den jsme zahájili s entomoložkou, která za námi přijela z nedaleké Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Ta nás seznámila s plánem dne a vyrazili jsme na lov. Ještě před odchodem jsme od vedoucího kurzu dostali do skupin plastový kbelík, na kterém bylo napsáno “bentos”, nebo “plankton”. To mělo znamenat, čím se bude daná skupina při laboratorní práci zabývat. Kvůli nepříznivým podmínkám se nám pomocí smýkacích sítek nepodařilo skoro žádného živočicha chytit. Pak ale přišlo na řadu lovení bentosu a planktonu a to už bylo úspěšnější. Den jsme zakončili v laboratoři, kde jsme zkoumali to, co jsme si během dne ulovili.

       Třetí den ráno jsme se sami rozdělili do dvojic a vyrazili na “mapovačku” sedmi druhů ptáků, jejichž vzhled a zpěv byl naším vstupním testem do kurzu. Vyučující nám dali jasné pokyny, kudy se vydat, ale i tak se někomu povedlo se na takovém malém kousku pole ztratit. Počasí nám ale vůbec nepřálo, a proto jsme se vraceli na ubytování s promáčenými botami. “Mapovačka” byla úspěšně dokončena a všichni se už nemohli dočkat oběda v podobě instantních polévek. Další bod na programu dne byl výlet na kolech. Vydali jsme se do nedaleké přírodní rezervace, kde jsme pomocí dalekohledů pozorovali vodní ptactvo. Poté nás čekala návštěva Lužnice, někteří sáhli po teplém jídle v restauraci, jiní zase po možnosti nakoupit si potraviny na další den. Po příjezdu zpět už na nás čekal ornitolog, který také přijel z Jihočeské univerzity. Pár dobrovolníku natáhlo s pomocí ornitologa sítě, který nám hned večer přinesl ukázat některé úlovky.

      Poslední den, den odjezdu, jsme vstávali v brzkých ranních hodinách a vydali jsme se k nedalekému rybníku, kde jsme si postupně ukázali stavbu a kroužkování různých druhů ptáků. Přednáška byla velice zajímavá, viděli jsme mnoho druhů od pěnice po sýkorku, kosa, drozda, budníčka a nebo velmi zastoupeného rákosníka. V odpoledních hodinách jsme se přesunuli zpět na ubytování, sbalili jsme si své věci a poté nás čekala už jen cesta domů. Cesta probíhala hladce, v 15:30 jsme dorazili do Vodňan a rozloučili se.

     Zookurz byl i přes špatné počasí velice zdařený. Během kurzu jsme získali mnoho vědomostí a určitě nám dají spolužáci za pravdu, že zkoumat a poznávat živočichy přímo v terénu je mnohem zábavnější než se o nich učit teoreticky.

                                                                                                                                               Vendula Hejpetrová, Karolína Šarešová

Video z kurzu: https://youtu.be/oNbjqjJ6sqQ