Třída III. NG na Šumavě

Na přelomu září a října jsme s třídou III. NG uskutečnili tradiční ekologický kurz na Šumavě. Příroda v okolí Stožce nás přivítala vlídně hřejivým sluncem. Krátce po příjezdu jsme se na svěžím vzduchu v prostředí lesa dovídali, proč je Šumava chráněné území a co je zde vzácného. Po obědě v restauraci Pstruh jsme dlouho nelenošili. Brzy jsme se ocitli opět v náruči přírody na krásném místě nad lávkou přes Studenou Vltavu. Poznávali jsme tu stromy a vlastními těly demonstrovali jejich stabilitu i sílu celého lesa.

Když jsme na druhý den ráno vyráželi ke Stožecké kapli, sluneční paprsky prosvítaly jemným kobercem mlhy nad Stožeckými luky a příroda nás obdarovala téměř mystickým obrazem. Zastavili jsme se u bobří hráze i u vzácných lišejníků, ale hlavním programem byli tentokrát ptáci. Rozpoznávali jsme je podle zpěvu z nahrávky i podle obrázků při týmové hře. Do nejpřísněji chráněného území v těsném okolí Stožecké kaple jsme vstupovali s respektem, ukáznění a úplně tiše. U kaple jsme vyslechli její historii i legendu o čarovně uzdravujícím prameni. Někteří z nás vylezli na Stožeckou skálu a pokochali se pohledem na šumavské hraniční kopce. Vraceli jsme se poměrně nedávno zbudovanou křížovou cestou s dobrou náladou. Protože počasí nám stále přálo a mohli jsme být pořád venku, vydali jsme se ještě v pozdním odpoledni do Areálu lesních her na opačnou stranu od Stožce.

Poslední den jsme navštívili místní informační středisko, kde jsme mohli obdivovat především vycpaniny losa s losí samicí. Oba večery jsme strávili v klubovně při společných soutěžích. Užili jsme si hodně legrace a více jsme se poznali.

Byly to krásné dny plné volnosti a svobody bez roušek, dny v přírodě pod modrou oblohou. Děkujeme, Šumavě i zodpovědným rodičům, kteří na kurz pustili jen zdravé děti.

Pěkné fotografie z kurzu pořídili Jiří Buk, Jakub Vlček, Karolína Viličková a Zdenka Vavrušková. Díky.

                                                                                                                                                                                             Napsala Ivana Kalivodová