Zelená srdce v Nízkých Tatrách

Studenti Gymnázia Vodňany zamířili v minulém týdnu do slovenského města Brezna, které leží pod vrcholky Nízkých Tater. Na ZŠ Karla Rapoše se sešli účastníci ze všech partnerských škol: z ČR, Chorvatska, Kypru, Polska a Slovenska. Projekt Zelená srdce, který je spolufinancován z programu EU Erasmus+, byl zahájen v září 2020 a jeho cílem je rozvíjet environmentální gramotnost žáků prostřednictvím různých témat. Projektové setkání v Brezně, které se konalo od 9. do 13. května 2022, bylo zaměřeno na zodpovědnou spotřebu.

          Žáci se během společné projektové práce dozvěděli mnoho informací o vlivu textilní výroby na životní prostředí (např. kolik vody a pesticidů se používá při pěstování bavlny). Uvědomili si, že levné a nekvalitní oblečení nemá dlouhou životnost a končí brzy na skládkách. Diskutovali o tom, že přírodní zdroje nejsou nevyčerpatelné a je třeba je rozumně využívat tak, aby z nich měl člověk užitek nejen dnes, ale i v budoucnosti.

          Mladí hledali způsoby, jak dát starým věcem druhou šanci, jak důležité je opravovat, vylepšovat, předělávat. Znovu objevovali to, co jejich prarodiče znali: že staré věci se vyměňují, darují, dědí, děravé ponožky se štupují, i když se to v dnešní konzumní době “nenosí” a obnošené věci se často vyhazují. V rámci tvůrčích dílen dali chlapci starým židlím nový šat – natírali je a čalounili. Děvčata zase zdobila tašky vyrobené ze starých džínů. Žáci také zorganizovali burzu letního oblečení a společenských her.

          Kromě vzdělávacích aktivit ve škole navštívili studenti Dobročský prales, kde se seznámili s jeho jedinečným ekosystémem. Pro všechny účastníky je tento projekt obohacující zkušeností. Studenti si našli nové kamarády, komunikovali s nimi anglicky, zážitkovou formou se učili o ochraně životního prostředí i o tom, jak mohou přispět ke zmírnění klimatických změn.

          Projekt Erasmus+ Zelená srdce v Brezně nekončí. V říjnu žáci a pedagogové navštíví Kypr a poté další partnerské školy. Už teď se těšíme na naše přátele a další projektové aktivity.

               Mgr. Lucie Gérerová, Mgr. Jitka Melounková, Mgr. Marie Karfíková

Videoreportážhttps://www.youtube.com/watch?v=f9Qt11cWzRg

https://gymnaziumvodnany.cz/2022/05/11/the-green-hearts-slovensko-zive/

Erasmus logo