Erasmus+ The Green Hearts: Slovensko živě…

Televízne hviezdy – piatok 13. mája
Posledný deň sa na nás do školy prišla pozrieť televízia. Natáčali nás pri vyrábaní papierových sŕdc a z niektorými z nás urobili aj rozhovor. V rámci projektu škola usporiadala výmenu oblečenia a hier. Po absolvovaní projektu sme všetci obdržali certifikát. Jediné, čo nám ešte ostalo, bolo rozlúčiť sa s kamarátmi. Potom nás čakala už len cesta domov.

Pomalu se (asi)milujeme – čtvrtek 12. května
Ráno bola zase káva. Netradičně jsme nešli do školy, ale místo toho jsme se autobusom dopravili do Banské Bystrice, kde nás mestom provádzala milučká průvodkyně. Následoval přesun do obchodného centra Europa, kde jsme utratili všetky peníze, co jsme mali. Odpoledne jsme strávili v aquaparku Kováčová, kde jsme si užili koupání i jízdu na tobogánu. Den jsme zakončili společnou večeří.

V pralese mezi medvědy – středa 11. května
Ve škole na nás dnes čekal kreativní workshop: žáci renovovali a čalounili staré židle, děvčata zdobila plátěné tašky výšivkami, barevnými knoflíky a stužkami. Poté nás na radnici přivítal sympatický pan místostarosta, se kterým jsme debatovali o našem projektu. Odpoledne nás autobus vyvezl do dědiny Čierny Balog, odkud jsme se vydali nejdříve do Dobročského pralesa, v němž žijí i medvědi, a poté do lesnického skanzenu. Dnešní den jsme zakončili opět večeří v sushi restauraci.

Až na vrcholky hor – úterý 10. května
Druhý den jsme začali ranní kávou v hotelové restauraci. Následovala pěkně připravená přednáška s rodilým mluvčím Alexem o historii výroby a recyklaci oblečení. Po obědě jsme se vydali na výšlap k rozhledně Horné Lazy, odkud jsme si užívali krásný výhled na celé Brezno i na zasněžené vrcholky Nízkých Tater. Na večeři jsme tentokrát zavítali do čínské restaurace na sushi a poté jsme se odebrali na hotel odpočívat.

Uvítání chlebem a solí – pondělí 9. května
Po snídani, která byla příjemným začátkem dne, jsme se vydali do naší partnerské školy. U vchodu nás chlebem a solí přivítaly studentky v krásných tradičních krojích z Horehroní. Poté na nás čekal pěkně připravený program o módě a plýtvání materiálem. Při této příležitosti jsme se lépe poznali s lidmi z ostatních zemí, především se Slováky, kteří nás poté provedli školou. Po obědové přestávce jsme absolvovali historickou prohlídku města Brezno. Nejvíce nás zaujala židovská synagoga a v ní probíhající výstava obrazů. Ve svém volném čase jsme zavítali se slovenskými kamarádkami do místní kavárny. Den jsme zakončili společnou večeří.