Berlín pro cyklisty ráj

Na začátku března 2024 jsem měla možnost znovu po mnoha letech navštívit hlavní město Německa, Berlín. Tentokrát už svobodné, kosmopolitní, sjednocené město jen s malým zbytkem bývalé Berlínské zdi, která stále připomíná nebezpečí totalitních režimů. Hned při vstupu do města Vás upoutá množství jízdních kol čekajících na své majitele. Na ulicích je potřeba dávat si kromě aut a tramvají velký pozor na stále se hemžící cyklisty, pro které město vybudovalo téměř všude cyklostezky. V tomto ohledu máme ještě v Čechách hodně co dohánět.

Jsem velmi ráda za možnost poznávat Berlín díky studijnímu pobytu, který je finančně podporován z fondu Erasmus +, jehož cílem je vzdělávat učitele v oblasti jazykových a metodických dovedností pomocí moderních vyučovacích trendů.

Po dobu dvou týdnů jsem se stala studentkou němčiny v jazykové škole GLS Berlín, která se nachází v centru Berlína. Velmi intenzivně a důkladně, včetně plnění domácích úkolů, jsme probírali obecná témata jako například Reisen, Schule, Sport, Wohnen, Freizeit, atd. a osvojovali si gramatické struktury. Za velmi přínosnou rovněž považuji spolupráci a konverzaci s ostatními studenty, kteří pocházeli z nejrůznějších koutů celého světa. Vtipní a nadšení byli Íránci, pracovití a důslední Korejci a Japonci, zajímavá studentka z Čile. Věřím, že své nabyté vědomosti dále uplatním nejen jako učitelka jazyků, ale také jako jedna z koordinátorů zahraničních vztahů na našem gymnáziu.

Součástí zdokonalování mé němčiny bylo rovněž poznávání města a okolí. Navštívila jsem impozantní Bode-Muzeum, prošla se po slavné ulici Unter den Linden a náměstí Alexander Platz, objednala si prohlídku známé Berlínské televizní věže a Reichstagu. U památníku Berliner Mauer jsem se pokusila vžít do osudů lidí, kteří se v období studené války pokoušeli uprchnout do tehdejšího západního Berlína. Vypravila jsem se také na výlet do nedaleké Postupimi, kde jsem obdivovala slavný zámek San Soussi. Jako tělocvikářku mě samozřejmě zajímal současný stav berlínského olympijského stadionu na okraji města, kam jsem jela téměř hodinu metrem. Mimochodem dopravní systém v Berlíně funguje perfektně, pokud tedy není zrovna stávka!

Pokud váháte, jaké místo si vybrat pro studium němčiny, Berlín je destinace, které za to určitě stojí!

Jitka Melounková