Erasmus+ Španělsko

Fotogalerie

Věřím, že se žáci s vámi podělili o zážitky z uplynulého týdne ve Španělsku. Malé shrnutí zasílám zde.


Neděle
Po přistání na letišti v Malaze na nás čekal autobus, který nás za necelé dvě hodiny dovezl na hotel. Po trochu hektickém ubytování na nás čekala večeře a spánek.


Pondělí
Den se nesl v duchu poznání výuky ve Španělsku. Žáci měli možnost na vlastní kůži zkusit, jakým způsobem probíhá výuka, jak je vedena, jak se žáci a učitelé chovají.  Žáci ve skupinách byli přítomni např. na výuce matematiky, angličtiny, zeměpisu, historie, biologie, hudby, francouzštiny, aj.
Pro studenty byl především patrný rozdíl v délce vyučování, kdy studentům končí škola v 17.15, přičemž poslední hodinu již vypracovávají domácí úkoly za přítomnosti učitele, aby doma nemuseli dělat přípravu sami. Znatelný rozdíl byl především ve formě výuky, kdy na české poměry výuka byla velmi hlučná, španělští studenti se navzájem překřikovali a mohli si dělat téměř, co chtěli.
Další odlišný aspekt se tyká oběda, kdy studenti měli oběd ve 14,15. K obědu dostali fazolovou polévku s chorizem, typickou tortillu de patatas, což je bramborová placka z vajec, brambor, cibule okořeněná solí a pepřem. K tomu dostali malou bagetku, salát a ovoce. Po obědě jsme se odebrali na odpoledni vyučování a v 17:15 výuka končila. Následovala malá sladká svačina, rovněž s ovocem, a poté se žáci věnovali nejrůznějším sportovním aktivitám. Večeře se podávala v půl deváté (našemu požadavku na dřívější večeři škola vyšla vstříc – obvykle se večeře podává mezi devátou a desátou hodinou večerní).

Úterý
Další den po snídani byla v plánu celodenní návštěva Granady – centra města. Vyzvedli jsme si piknikový balíček s obědem a svačinou a nastoupili do autobusu. Ráno jsme si prošli zahradu Jardín de los Mártires a Carmen de los Mártires. Před polednem jsme se dostali do centra, kde proběhla ochutnávka churros con chocolate. Později jsme se vydali k Alhambře a cestou jsme si dali oběd v parku. Fotky palácového komplexu Alhambra už brzy na stránkách školy.

Středa
Po domluvě s žáky jsme na středu objednali autobus do města Almuñécar. Od žáků jsme vybrali 14€ a po snídani jsme vyrazili. Po příjezdu do města jsme vyrazili na pláž, kde jsme si vyzkoušeli teplotu moře. Někteří se i opakovaně vykoupali. Hráli jsme také míčové a karetní hry.  Odpoledne jsme si prohlédli město vydali se na autobus, který nás dovezl zpátky na hotel, kde nás čekala večeře.

Čtvrtek
Čtvrteční ráno a dopoledne jsme strávili ve škole. Po obědě jsme autobusem vyrazili do vědeckého centra Parque de Ciencias. Během několikahodinové návštěvy si žáci vyzkoušeli různé pokusy, optické klamy, zhlédli venkovní ukázku dravců, akvária, terária a mnoho dalšího. Více ve fotkách.  Večer jsme na pár minut stihli shopping centrum a pak jsme vyrazili autobusem na hotel, kde už na nás čekala večeře.

Pátek
Poslední den ve škole na nás čekaly další aktivity v nejrůznějších předmětech. Po poledni jsme se rozloučili s žáky a učiteli a přesunuli se do jídelny. Tam pro nás pan kuchař připravil typické španělské jídlo – Paella. Po povinné siestě jsme se vydali na výšlap na Torreón, odkud byl nádherný rozhled jak na okolí naší školy a hotelu, tak na celou Granadu. Se setměním jsme dorazili zpátky na hotel a začali se pomalu balit na odjezd domů. Po večeři pro nás náš celotýdenní průvodce Manolo připravil diskotéku, kterou si žáci moc užili.

Sobota
Ráno jsme se sbalili, nasnídali, předali pokoje a vyrazili autobusem do Malagy. Nechtěli jsme trávit čas do odletu na pokojích bez programu, tak jsme se s autobusovou společností přes paní ředitelku Patricii domluvili, že by pro nás autobus dorazil dřív a odvezl do centra města a my si v něm mohli nechat zavazadla (připlatili jsme 2.50€/žák – objeví se v doplatku). V centru města jsme si prohlédli místní katedrálu a vyrazili k muzeu Pabla Picassa. Malaga je totiž jeho rodištěm. Paní učitelka Exnerová pro nás svojí výbornou španělštinou zařídila návštěvu tohoto turistického lákadla zcela zdarma pro všechny. Následoval rozchod na nákup suvenýrů, sraz před katedrálou a nástup do autobusu, který nás dopravil na letiště. Letadlo do Malagy i zpět do Prahy letělo bez problémů a bez zpoždění.

Neděle
Do Vodňan nás dopravil autobus pana Kofla. Tam už čekali rodiče, kteří brzy ráno přijeli vyzvednout účastníky povedeného výjezdu do Španělska. 
 
Celý týden nás provázelo nádherné počasí s oblohou bez mráčku. Odpolední teplota se pohybovala kolem 20 až 25 stupňů. Průměrně byla o 10 až 15 stupňů vyšší teplota, než bývá v průměrném lednu obvyklé pro Granadu. Pro nás to bylo velmi příjemné, ale místní se nám svěřovali, že je takovýto stav počasí znepokojuje. Velké díky patří Manolovi, který nás celý týden provázel naším pobytem a také panu kuchaři, který po celý týden připravoval skvělé jídlo a my si jeho plnou penzi moc užili.

 Mgr. Filip Marek, Mgr. Andrea Exnerová