Z Wasserstadtu do Waldkirchenu

Waldkirchen – právě toto malebné město s přibližně 10 000 obyvateli nacházející se ve spolkové zemi Bavorsko se stalo na jeden celý měsíc mým přechodným domovem. Dostala jsem příležitost studovat na místním Gymnáziu Johannese Guttenberga ve třídě 10b. Tuto školu navštěvuje přibližně 700 žáků ve věku od 10 do 19 let. Školní budova má 3 patra, z nichž druhé patro je vyhrazeno pro specializované učebny (laboratoře, počítačové učebny, atd.). Před první hodinou, která začíná v 7:55, čekají všichni studenti v hlavní hale. Velmi mě překvapilo rozvržení vyučovacích hodin a přestávek. Jsou to dvojhodinové bloky, po kterých následuje přestávka. O přestávkách se třídy zamykají a studenti je tráví na chodbách nebo v cafeterii.
Moje dočasná rodina, u které bydlím zatím 2 týdny, žije v malé obci Jandelsbrunn asi 10 minut od Waldkirchenu a je hinduisticky založená. Většinu dne tráví v místním hinduistickém chrámu, pro který pracují a do kterého každý den po vyučování s jejich dcerou Sarou chodíme na oběd. Někdy tam zůstáváme i odpoledne, protože tam probíhá zajímavý program, kterého se mohu také zúčastnit.
O víkendech pro mě připravují různé aktivity a výlety, abych poznala Německo i z jiné stránky nejen ze školy. Máme v plánu navštívit například místní lázně ve Waldkirchenu nebo operu v Pasově. Tento víkend jsme byli na výletě na Třístoličníku.  
Tak to je prozatím všechno, o dalším dění v Německu vás budu zase brzy informovat.

Alena Čejková 2. VG