Třetí dojmy ze studijního pobytu

Milé spolužačky, milí spolužáci, nastal čas na další z mých článků a ráda bych se dnes věnovala rozdílům mezi českým a německým gymnáziem. Hned na začátek musím říct, že nějaké rozdíly nebudou pouze rozdílným systémem školství, ale také kvůli velikosti gymnázií, protože německé gymnázium, které navštěvuji, je několikanásobně početnější.

     Co se týče vyučování, tak každého učitele máme pouze na jeden předmět a každý učitel má i svůj systém. Někdo nám neustále dává papíry s učivem, u některých předmětů zase nemáme materiály skoro žádné a poznámky si sami píšeme jen u pár předmětů. Je tedy pak složité zjistit, které učivo bude v testu. To ovšem neplatí u klauzur, to jsou velké obsahově rozsáhlé testy, které se píšou dvě až čtyři téměř u každého předmětu. Celkové známka se pak určuje průměrem z mluvené a písemné známky.

     Dalším rozdílem, který mě opravdu překvapil, je počet přestávek, máme pouze jednu přestávku po prvních třech hodinách a polední pauzu, pokud máme odpolední vyučování. Ve škole většina lidí nechodí na obědy, protože to tu není zvykem a jsou předražené.

     Jeden ze špatných rozdílů je, že nemáme žádný systém jako jsou Bakaláři, kde bychom viděli změny v rozvrhu a mohli být omlouváni z hodin, existuje pouze portál pro rodiče, kde toho ale také moc není. Omlouvat se tedy musí zavoláním, které musí být hned v den onemocnění, jinak nastává problém a absence, o které člověk ví předem, se musí napsat na papír a donést do kanceláře, jakmile chybíte déle než tři dny, potřebujete potvrzení od doktora.

   Máme opravdu často změny v rozvrhu, ať už jde o suplování nebo přesunutí hodin. Hodně často se stává, že nám hodiny odpadnou. Změny v rozvrhu vidíme pouze na tabulích, které jsou v rámci školy dvě a vyznat se v nich je pomalu nadlidský úkol i pro německé spolužáky.

     Obsah hodin se také hodně liší, jejich tematické plány nejsou tak rozsáhlé, takže se všem látkám věnují celkem dlouho, jdou do větší hloubky, a to mi opravdu vyhovuje. Opravdu mě překvapilo, že neznají důležité světové literární autory a o hodinách němčiny probírají hlavně německou literaturu.

     Na závěr bych ráda řekla, že se školy hodně liší, ale ve spoustě aspektech jsou úplně stejné a myslím si, že je skvělé si vyzkoušet, jak funguje jiné školství a vřele bych vám to doporučila.