Exkurze do Drážďan

          Úterního rána pět dní před Vánoci se žáci třídy sexta i učitelský doprovod, mimo pár výjimek, které jsme nabrali po cestě, potkali na vodňanském autobusovém nádraží v 6:30. Uskutečnila se ten den totiž exkurze do německých Drážďan.

            Cesta tam se většinu času nesla v klidné duchu a zhruba po hodině jejího probíhání jsme měli příležitost obdivovat nádherný východ slunce. Zároveň nám pan Sekyrka sdělil několik základních informaci o historii a zajímavosti o významném městě, do něhož jsme měli namířeno.

Po příjezdu do Drážďan jsme absolvovali krátkou exkurzi a představení několika nejdůležitějších památek ležících v našem dosahu. Ku příkladu mohu uvést znovu postavený kostel Frauenkirche, sochu krále Jana I., saského kurfiřta, Semperovu operu a Grünes gewölbe, což je muzeum, jež bylo v minulosti obětí největší německé loupeže.

Následně jsme se rozdělili na dvě skupinky, z nichž se jedna vydala do Musea dopravy a druhá, jíž jsem byl členem, do barokního Zwingeru: jedné z nejvýznamnějších německých galerií, jež se pyšní originálem obrazu Sixtýnská madona.

Po příjemně strávené hodině obdivováním obrazů, či technických vynálezů jsme se mohli znovu potkat při volných dvou hodinách rozchodu a vydat se na vánoční trhy považované za jedny z nejkrásnějších v Evropě. Mohli jsme si zde zakoupit třeba tradiční drážďanskou štolu, dát si klobásu nebo se třeba projet na kolotoči. Čas jsme mohli využít i k procházce nebo nákupům na Pražské ulici.

Několik dní před výjezdem jsme dostali za úkol si připravit, možno i nevtipné, vtipy, které jsme při cestě nazpět dostali možnost vyprávět. Po zakončení této aktivity probíhalo v zadní části autobusu hromadné socializování, a dokonce se i zpívalo. Musím uznat, že tyto dvě aktivity opravdu stmelily a propojily náš kolektiv, za což jsem osobně neskutečně vděčný.

Tímto článkem bych chtěl velice poděkovat panu Sekyrkovi za iniciování a organizaci celé exkurze a paní Hunešové a panu Schacherlovi za pedagogický doprovod. Celý den byl příjemně strávený a všichni jsme si ho neskutečně užili. Za třídu sexta ještě jednou děkuji a těším se na další akce.

Jakub Vlček 2. VG