Bacha! Laser!

Byl chladný den na konci listopadu, konkrétně 30. listopadu 2023. Tři studenti oktávy a jedna studentka septimy dostali jedinečnou příležitost vyrazit společně s paní učitelkou Mgr. Klárou Hunešovou do Českých Budějovic na workshop pořádaný Přírodovědeckou fakultou Jihočeské univerzity.

Jako první nás ohromil nádherný kampus Jihočeské univerzity a vzhled samotné Přírodovědecké fakulty. Po nějaké chvíli si nás vyzvednul odborný asistent Mgr. Václav Šebelík Ph.D., který nás odvedl do studentské místnosti a prováděl nás celým workshopem. Jistě se ale ptáte, jaký že workshop to teda byl? Odpověď je jednoduchá. Nebo možná vlastně trochu složitá. Zabývali jsme laserem a ultrarychlou spektroskopií. Co si pod tím představit, že? To nám pan Šebelík hned vysvětlil v první části workshopu. Vysvětlil nám princip laseru a k čemu jej zrovna v Českých Budějovicích využívají a že spektroskopie je fyzikální obor, který se zabývá studiem interakce světla s látkou a ultrarychlá spektroskopie se měří v tzv. femtosekundách (). Po velmi poutavé přednášce jsme si to vše šli zkusit na vlastní kůži. Pan asistent nám ukázal ostatní laboratoře, které využívají místní studenti a odborní pracovníci, co se v nich dělá a k čemu se určité vybavení využívá, ale pak už jsme se přesunuli tam, kam jsme měli, do laserové laboratoře. Před vstupem nás pan Šebelík poučil o bezpečnosti, hlavně nás ale upozornil, že se nesmíme očima ani přiblížit laseru, jinak bychom mohli mít doživotní následky, takže jsme museli být všichni velmi opatrní. Následně nám byla představena celá laboratoř a pak už jen praxe! Byli jsme rozděleni do skupinek a dostali jsme potřebné pomůcky a vybavení. Pak už jsme se jen pomocí zrcátek snažili dostat laser tam, kam jsme potřebovali. Srandy bylo spoustu a nadšení ještě víc. Všechny nás práce v laboratoři moc bavila, pokusy byly velmi fascinující. Když se nám vše řádně povedlo, workshop už byl u konce.

Celé vědecké dopoledne nás všechny moc bavilo, pan asistent Šebelík byl velmi vtipný a mluvil celou dobu opravdu poutavě. Fakulta a práce v laboratořích nás všechny moc zaujala a zalíbila se nám natolik, že nám pomohla o něco víc s rozhodováním na vysokou školu. No uvidíme, jestli se uvidíme.

Adéla Madarová, 3. VG