První dojmy ze studijního pobytu

      Milí spolužáci, milé spolužačky, ráda bych vám popsala svoje první dojmy ze studijního pobytu v Německu, kde jsem v rámci programu EUREGIO Gastschuljahr. Dne 10. září začal můj pobyt v Bavorsku, konkrétně v Pasově, a od té doby uplynul už měsíc, o kterém bych vám teď ráda něco napsala. Chodím na Auersperg-Gymnasium Freudenhain, které má dvě větve – hudební a ekonomickou, já jsem na té ekonomické a to znamená, že mám několik hodin ekonomiky a obchodní informatiky týdně. Bydlím v části Pasova, která se jmenuje Neustift a je to zhruba 45 minut autobusem od školy. 

     Ve třídě je nás 22 a všechny třídy jsou tu podobného počtu, jsem u nás ve třídě jediná cizinka a jsou na mě všichni milí. Spousta věcí se zde liší, ať už je to obsah hodin nebo přístup učitelů. Jsou tu velké rozdíly hlavně kvůli tomu, že je to opravdu velká škola, takže tu osobní přístup nenajdete, a to má svoje výhody i nevýhody. 

      Zatím jsem se se svou německou třídou zúčastnila dvou školních akcí a těmi byli Wandertag, během kterého jsme šli na krátký výlet v okolí Pasova a exkurze do koncentračního tábora Mauthausen, kde jsme měli dvouhodinovou prohlídku s paní průvodkyní a byl to opravdu silný zážitek a myslím, že by to měl vidět každý. 

     Mimo školu jsem byla na zahajovací exkurzi s projektem EUREGIO v Regensburgu. Vyrazili jsme už v pátek ráno a po příjezdu jsme navštívili muzeum s bavorsko-českou výstavou, následovala plavba lodí k památníku Walhalla a den jsme zakončili teambuildingem. Další den jsme měli komentovanou prohlídku města, rozchod a pak už jsme vyrazili domů. Exkurze byla skvělá, ale byli jsme tam Češi i Němci, takže se pořád střídala čeština a němčina a bylo to trochu matoucí. S projektem EUREGIO jsme měli ještě jednu akci, a to slavnostní zahájení projektu, které bylo ve Freyungu, kde jsem mimochodem byla jednou z dotázaných studentů a odpovídala jsem na otázku ohledně uběhlého měsíce v Německu.  

     Škola mi často končí pozdě, ale mimo školu občas chodím lézt na místní stěnu, navštívila jsem spoustu Pasovských kaváren a trávím čas s hostitelskou rodinou. O víkendech už jsem podnikla několik výletů, buď s rodinou, sama nebo s jinými studenty z projektu EUREGIO a jeden víkend mě přijela navštívit moje kamarádka Eliška, která také studovala v Pasově a ukázala mi nějaká pěkná místa. 

     Po měsíci pobytu jsem schopná říct, že mi toho zatím hodně dal. Dal mi samostatnost, postupně zlepšuje moji němčinu, ale zároveň si díky pobytu více vážím své rodiny v Česku a učím se spoustu nových věcí. Takže pokud vám můžu poradit, tak se přihlaste na nějaký studijní pobyt, protože vás to opravdu hodně posune a kdy jindy se pro něco takového rozhodnout, když ne teď.  

Sára Šídlová