Julius Zeyer sedící spící – 3.VG v galerii

Julius Zeyer žil a tvořil ve Vodňanech několik let, a proto je pro nás, pro studenty z Vodňan, obzvláště důležitým prozaikem. Z těchto důvodů se naše třída 3. VG vydala do městské galerie na přednášku Mgr. Jitky Velkové, ředitelky muzea. Byla zaměřena na Zeyerův pobyt v našem městě a na vliv, který měl na vodňanskou komunitu.

Dozvěděli jsme se, že Zeyer byl extravagantním mužem, nosil rád klobouky, barevná saka a měl velkou sbírku prstenů. Muzeum jich má ve svém depozitáři dokonce 29. Zeyer byl nejen vášnivým sběratelem prstenů, ale také různých orientálních a folklorních předmětů.

Na závěr přednášky jsme rozdělili do skupin jako spisovatelé, cestovatelé, sběratelé a sponzoři a shrnuli získané znalosti formou metody „čtyřlístku“ do pracovních listů. Poté jsme měli možnost nahlédnou do části galerie, kde se nachází vybavení ze Zeyerova domu. Nejvíce nás překvapila jeho krátká postel, která mu na sklonku života možná vyhovovala i ze zdravotních důvodů. Julius Zeyer byl totiž náruživý kuřák a nejspíše se mu lépe spalo v polosedu. V polosedu se mu lépe dýchalo a možná i přemýšlelo. V expozici byl k vidění také původní majetek jeho dobrého přítele Františka Heritese, který byl místním lékárníkem a později i starostou Vodňan.

Julie Fleischmanová 3.VG