Erasmus+ FRESSH

V druhém pololetí tohoto školního roku nás čekaly poslední dvě mobility v rámci projektu Erasmus+ FRESSH.

V únoru jsme odletěli do Řecka, kde obvykle panuje vlídné počasí.  Avšak po příletu do Athén nás zaskočila sněhová bouře a s ní spojený kalamitní stav. Cesta z letiště trvala autobusem do přístavního města Kalamaty přibližně tři hodiny. Žáci se tak dostali do rodin až v pozdějších večerních hodinách.

Do tamní školy nás svážel žlutý školní autobus. Hned první den jsme si prohlédli areál školy. Také jsme se naučili hrát goalball, což je kolektivní míčový sport podobný házené. Hra je určená pro sportovce se zrakovým handicapem. Tento den jsme zakončili společnou večeří v prostorech školy. Místní rodiny připravily klasické řecké jídlo. Hrála hudba, tančilo se…

Rovněž jsme měli příležitost navštívit místní tržnici plnou čerstvého ovoce, zeleniny, bylinek, sýrů i ryb. Žáci zde měli za úkol koupit jednu surovinu, kterou pak použili při odpoledním vaření. Ve školní cvičné kuchyni připravovali různé pokrmy dle místních receptů a soutěžili o nejlepší pita chléb.

Jeden den byl věnován i celodennímu výletu do Athén, kde jsme navštívili Olympijské muzeum a Akropoli. Nevynechali jsme ani návštěvu nákupního centra. Zážitkem pro všechny byl opět sníh, který se v Řecku objevuje velmi vzácně. My však měli to „štěstí“, že jsme si cestou postavili i malého sněhuláka.

Poslední den pro nás žáci tamní školy připravili hru ve Scratchi zaměřenou na části těla v rozličných jazycích a vyplnili jsme dotazník týkající se zdravého životního stylu. Na závěr se pořádala netradiční řecká olympiáda. Český tým se na vítězném pódiu objevoval velmi často. Týdenní program byl zakončen oblíbenou taneční party.

———————————————————————

Koncem dubna se skupina vybraných žáků vypravila do španělského města Viga přezdívané Olivové město. Jedná se o největší přístavní město Galicie. Letělo se z Vídně do Madridu a následně do Viga. Potěšilo nás milé přivítání španělských kolegů i žáků, komentovaná prohlídka města vyhlídkovým autobusem a setkání s panem starostou, který je na své město náležitě pyšný.

Příštího dne jsme se vydali do přístavu, odkud nás vyhlídková loď dovezla na ostrov Cíes, který je součástí Národního parku Atlantické ostrovy v Galicii. Zde jsme byli rozděleni do dvou skupin a vydali se i s průvodkyněmi na maják Faro de Cíes. Chvilku jsme šli po pěšině, chvíli lesíkem či mezi skalami. Cestou jsme se dozvěděli mnohé o historii tohoto ostrova, o místní fauně i flóře. Byl to úžasný výlet, na který budeme dlouho vzpomínat, přestože byl výstup do hor pro některé velmi náročný. Také se nám naskytla příležitost navštívit slavné poutní místo Santiago de Compostela. Měli jsme možnost prohlédnout si katedrální muzeum i samotnou katedrálu včetně románské brány Portico de la Gloria.

Naši žáci byli zapojeni do běžné výuky ve zdejší škole. Byli rozděleni do dvou skupin a absolvovali hodinu biologie a matematiky. Vyzkoušeli si i testování mysli v tamní laboratoři. I zde se samozřejmě sportovalo. Na šesti stanovištích se plnily různé disciplíny a následně byli vyhlášeni vítězové jednotlivých soutěží.  

V závěru pobytu jsme hráli tematicky zaměřené online hry, naučili se tradiční galský tanec a sázeli stromy ve školní zahradě. Den nabytý aktivitami byl zakončen karaoke.

————————–

Díky tomuto projektu vycestovalo do zahraničí zcela zdarma 20 žáků našeho gymnázia. Vyzkoušeli si spolupráci v mezinárodních skupinách, aktivně používali angličtinu, našli si nové kamarády, poznali nové kultury, místí zvyky a mnoho dalšího. Všechny tyto zkušenosti jsou k nezaplacení a budou se jim budou do života zcela jistě hodit.

Celý projekt byl ukončen v červenci schůzkou koordinátorů v řecké Kalamatě, kde jsme společně připravili závěrečnou zprávu, doladili webové stránky projektu a dali do pořádku veškerou dokumentaci. Po třech letech spolupráce a mnoha společných zážitcích jsme se museli se zahraničními kolegy rozloučit. Věřím ale, že zůstaneme v kontaktu a v budoucnu se znovu setkáme při nějakém dalším projektu.

Mgr. Petra Kochrdová, Mgr. Jana Remešová

Fotogalerie:

FRESSH v Řecku

FRESSH ve Španělsku

Erasmus logo