Duha nad Berlínem

Berlín je město svobody, volnosti a naprostého respektu. „Berlín je jako most bez zábradlí“, říká o něm jeden citát. Navštívila jsem jej v „měsíci hrdosti“. Duhové vlajky vlály na všech budovách a visely z mnoha oken. Rozmanitost je v Berlíně samozřejmostí. Turisté ze všech koutů světa tuto rozmanitost ještě rozmnožují – jsou jako „barevné cukrové posypky na zmrzlinovém kornoutu léta v Berlíně“. Berlín je otevřený všem a neomezuje nikoho.

V jazykové škole GLS, kam jsem přijela díky programu Erasmus+, byla tato rozmanitost také patrná. Ve studijní skupině, kde se živě diskutovalo, kde jsme připravovali referáty a naslouchali jim, kde jsem četli zajímavé texty, sledovali inspirativní videa a poslouchali nejen německou hudbu, se sešli lidé z různých, různě barevných konců světa – z Austrálie, Tchaj-wanu, USA, Nizozemí, Číny, Srbska… Byl to obohacující koncentrát různobarevných informací, kterým nás provázeli skvělí učitelé. Byli mistry ve vytváření bezpečné, podnětné a přátelské atmosféry, takže dokonce i já, která se přihlašuji na online semináře zásadně jako Marie „Mlčenlivá“, jsem velmi často a beze strachu vstupovala do diskusí.

Odpoledne jsem intenzivně a podle pečlivého plánu poznávala tuto metropoli. Cítila jsem, že zde neustále vyplouvá na povrch bolest z dřívějšího rozdělení. Nedávnou historii můžeme téměř na vlastní kůži prožít, když se procházíme kolem zbytků berlínské zdi a čteme příběhy konkrétních lidí – příběh matky, která skočila do západní části z okna v pokročilém těhotenství, příběh vojáka, který přeskočil ostnatý drát těsně před stavbou neprostupné zdi. Do časů DDR se zcela přeneseme v DDR-muzeu; můžeme do nich přímo vjet, nasedneme-li tu do vystaveného trabantu, který Němci něžně nazývají Trabi. Rány druhé světové války na těle města jsou patrné třeba ve vybombardovaném Kaiser-Wilhelm-Gedächtiskirche nebo v tíživých prostorách židovského muzea. Berlín ukrývá i vzácné starověké poklady, jako je babylonská Ištařina brána v Pergamonském muzeu nebo busta krásné staroegyptské Nefertity. I já jsem si odvezla z Berlína plnou náruč pokladů nových vědomostí, krásných zážitků a milých setkání.

Mgr. Marie Karfíková