Studijní pobyt ve Zwieselu

Během druhého týdne se nám podařilo Německo lépe poznat. Ochutnali jsme německá klasická jídla, podívali se na výlety a ve škole jsme dostali iPady. IPady máme kvůli tomu, že se na škole od 8. třídy nepoužívají sešity. IPad tu dostane každý, ale šesťáci a sedmáci ho ve škole nemůžou pořád používat.

Další hlavní rozdíl mezi tímto německým gymnáziem a naší školou je ten, že tu jsou víc zaměření na zájmy studentů. Každý ročník má 3 třídy a každá z nich má jiné předměty, jedna třída je zaměřena na humanitní vědy, další na matiku s fyzikou a my jsme ve třídě, kde se bere ekonomie a občanka. Na škole je výběr zfrancouzštiny a latiny. Když je hodina latiny a francouzštiny, třída se rozdělí na 4 skupiny, na rozdíl od našich českých dvou skupin. Dále se tu dělí na skupiny i při němčině, matice a samozřejmě angličtině, ale to už jen na 2 skupiny.

Školu mají hodně velkou, je to takové bludiš. O přestávkách tu mají studenti na výběr z velké haly, knihovny a nebo chodby, protože se tu o přestávce nesmí zůstávat ve třídách. Naštěstí tu během každodenních 6 vyuč. hodin jsou jen 2 přestávky.

Také by asi stálo za zmínku, že tu jsou lidi hodně věřící, takže se tu ráno ve škole modlíme. Také je tu běžné, že jsou i na vesnici 2 kostely a kaple. Zrovna tady ve Zwieslu, kde jsme na škole mají hezký velký kostel, tak jsme se na něj šli v našem volnu podívat.

Co se týče jídla, tak jsou Němci kreativní, jsou schopní si dát preclík i ke špagetám či klobáse. Ale i tak tu v Bavorsku mají nějaké speciality, které stojí za to vyzkoušet, např. currywurst, nebo schweinebraten. Také se tu hodně ujíždí na pivních zahradách. Když se tu stavěla májka, tak si udělali takovou pivní zahradu i na vesnici.

Tomáš a Martina, 1.VG

Rádi bychom popsali začátek našeho studijního pobytu v Bavorsku na Gymnáziu Zwiesel, kde absolvujeme měsíční pobyt díky programu Evropské unie ERASMUS PLUS. První týden v Německu jsme poznali rozdíly mezi naší a jejich školou, např. studenti místo sešitů používají iPady, do kterých si zapisují poznámky. Trochu nás zaskočilo, jak moc je odlišná Bavorská němčina. Jejich škola začíná už v 7:35 a skoro každý den všechny ročníky končí 12:35. Většinou nemají přestávky, ale když už ano, musí opustit třídu (která se vždy zamyká) a svačí na chodbě, či v Pausenhalle. O víkendu nás rodiny vzaly na výlety,  navštívili jsme Mnichov a  sklárnu Joska, podnikli jsme výšlap na Großer Arber.  

Martina a Tomáš, 1.VG

Fotogalerie studijní pobyt ve Zwieselu