Adventní čas na druhé straně Šumavy

Advent v Německu je podobný jako u nás. Městečko Zwiesel ožilo vánoční atmosférou, kterou dokreslil padající sníh. Celým gymnáziem se začala linout vánoční nálada. Vyzdobené třídy a překrásný vánoční strom umocnily očekávání příchodu Vánoc.

V adventním čase se ve škole pořádalo mnoho akcí. S divadelním kroužkem jsme navštívili město Regensburg, které nás upoutalo nejen vánoční výzdobou, ale především návštěvou divadelního představení Revizor. Herci vše pojali moderní a zábavnou formou a sklidili velký potlesk. Další školní akcí byla návštěva kostela ve Zwieslu, kde jsme si zazpívali vánoční koledy. Poslední den před Vánoci pořádala celá škola vánoční trhy. Jednotlivé třídy mezi sebou soutěžily, kdo nejvíce zaujme svou nabídkou návštěvníky.

Také se svou hostitelskou rodinou jsem prožívala krásný adventní čas. Navštívili jsme vánoční trhy v okolí. Obdivovala jsem různé tradiční výrobky, barevné skleněné dekorace a také vánoční dárky. Ochutnávala jsem cukroví i výborný voňavý punč. V mojí německé rodině jsme hodně času strávili pečením. Upekli jsme mnoho druhů vánočního cukroví a také mou první vánoční štolu. Před odjezdem na prázdniny jsme společně oslavili Vánoce. Zazpívali jsme si koledy, předali dárky a já se se svou rodinkou rozloučila českou koledou. Nejkrásnější vánoční svátky mě pak čekaly doma.

Zdraví a vzpomíná Gábina, 3. VG