Pozdrav z druhé strany Šumavy

Jako každý rok, i letos má naše škola zástupce v Německu. Gábina Hazuková navštěvuje v rámci projektu EURUEGIO Gastschuljahr Gymnázium v bavorském Zwieslu. Jsem rádi, že se jí ve škole líbí a přejeme jí ještě hodně sil při zdolávání německého jazyka😊

Mgr. Michael Sekyrka

Pozdrav z druhé strany Šumavy – Böhmerwald

Zdravím všechny z německého gymnázia Zwieslu. Ráda bych se s vámi podělila o první dojmy ze svého nového působiště. Nejprve zajímavosti o městě, kde studuji. Zwiesel je město v dolnobavorském okrese Regen. Má přes 9 tisíc obyvatel a zároveň je vyhledávané svými klimatickými lázněmi. Zwiesel se také nazývá městem skla, protože je zde velmi rozvinutý sklářský průmysl. V okolí Zwieselu se nachází řada rozmanitých mineralogických odkryvů bohatých na křemen.

Dále bych vás chtěla seznámit s německým gymnáziem, které od 13. 9. 2022 navštěvuji. Gymnázium mě překvapilo svou velikostí a moderním vybavením. Nastoupila jsem do 10. ročníku – kvinta. Ve třídě je nás 22, všichni jsou německé národnosti. Rozvrh hodin je podobný jako u nás, ale vyučovaní začíná v 7:35. Další rozdíl je v učebnách, které jsou specializované pro dané předměty. Do třídy se nemusíme přezouvat. Také ukončení hodiny neprobíhá klasickým zvoněním.

Učitelé na této škole jsou velmi empatičtí. Při hodinách většinou už učitelům rozumím, ale musí mluvit spisovnou němčinou. Pokud někteří z nich začnou mluvit bavorsky, jsem ztracena. Se spolužáky nemám od začátku problém. Musím však začít konverzaci většinou první. Když potřebuji, pomůžou mi.

Gymnázium nabízí spoustu mimoškolních aktivit. Vybrala jsem si divadelní kroužek, který je spojen s tancem a pohybem. Také jsem se přihlásila na kurz němčiny, který probíhá on-line dvakrát týdně. Myslím si, že i tyto mimoškolní činnosti mi pomůžou k zdokonalení v německém jazyce.

To by bylo pro dnešek všechno. O své hostitelské rodině a dalších zážitcích a zkušenostech napíšu příště.

Zdraví a vzpomíná Gábina