Galway Evropské město kultury roku 2020

Na konci srpna a začátku září jsem měla znovu možnost navštívit Irsko, zemi, kterou jsem poprvé poznala před 15 lety a zamilovala si ji pro její okouzlující přírodu, čisté, ale studené moře, temperamentní i uklidňující hudbu a přátelské lidi, kteří Vás pozdraví, bez toho, že Vás znají.

Tentokrát jsem dostala příležitost poznávat Irsko díky studijnímu pobytu, který je finančně podporován z fondu Erasmus+, jehož cílem je vzdělávat učitele a seznamovat je s moderními trendy ve vyučování.

Stala jsem se studentkou jazykové školy Atlantic Language School ve městě Galway na západním pobřeží Irska. Účastnila jsem se dvou kurzů nazvaných Integrate Blended Learning into your Teaching Practice a Approaching CLIL as a Language Teacher. V podstatě se jedná
o používání široké škály materiálů včetně digitálních platforem při výuce jazyků. Dále nás lektoři provedli různými předměty a ukázali, jakými způsoby je možné vyučovat některé části, například hodiny matematiky v angličtině. Výstupem z každého kurzu byla prezentace vzorové vyučovací hodiny před ostatními kolegy učiteli pocházejícími nejčastěji z Rakouska, Itálie
a Německa. Velmi přínosné pro mě byly i jejich zkušenosti z učitelské praxe.

Součástí čerpání nových vědomostí a zdokonalování mojí angličtiny bylo také poznávání města a okolí, irské kultury a gastronomie. Město Galway, ve kterém žije zhruba 80 tisíc obyvatel, leží na řece Corrib mezi jezerem Corrib a Galwayským zálivem a je obklopeno hrabstvím Galway. V roce 2020 se Galway stalo Evropským městem kultury. Není divu. Na ulicích potkáte pouliční muzikanty hrající různé hudební žánry. Každý víkend probíhá ve městě nějaký festival. Večer můžete příjemně strávit v irském pubu, vychutnávat Guiness a užívat si rytmů irských národních písniček. Irové považují puby za jakousi přístavbu svého obývacího pokoje. Další zajímavostí je, že píseň „Galway Girl“ od Eda Sheerana a stejnojmenná irská lidová píseň na toto město odkazují.

Pokud váháte, jakou zemi a místo si vybrat pro studium angličtiny, Galway je město, které za to určitě stojí!

Mgr. Jitka Melounková