Zookurz + video

Video z kurzuhttps://zsgvodnany-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/jaroslav_truhlar_zsgvodnany_cz/EbQGv7uoEd5Ogy2dw69j5o8BxHMgItqwZXDKt1CnGqF6DA?e=pfMcqn 

Prezentacehttps://zsgvodnany-my.sharepoint.com/:p:/g/personal/petra_kochrdova_zsgvodnany_cz/EY-cSa1G9VJIjmVNryv66FkBix8EiL_uFxE5RKJEIpu2rQ?e=F1vJCg

V osm ráno jsme vyjeli na kole kolem Dřemlinského rybníku směrem na Radomilice. Bylo nádherné počasí, podmínky ideální pro náš výlet. Zahlédli jsme např. šoupálka, poláka chocholačku a volavku popelavou. Cestou jsme navštívili Blatec, kde jsme strávili hodinu pozorováním ptáků. Sledovali jsme kormorány velké, labutě bílé, poláky velké a potápku roháče. Cestou zpět jsme navštívili Radomilickou mokřinu a Strpský rybník. Tam jsme pozorovali husice liščí. Na závěr jsme se stali svědky lovu orla mořského, který před našima očima ulovil rybu. Celkem jsme ten den najeli 32 km.

V úterý jsme opět na kolech vyrazili k rybníků Šítov, kde jsme měli program s panem ornitologem Petrem Veselým. Za mě to bylo velmi zajímavé, pan Veselý a jeho pomocník pro nás odchytili pár ptáků, o kterých nám pak něco řekli. Mluvili jsme i o jejich migraci a o tom kolik kilometrů můžou uletět, což může být i několik tisíc. To nás velmi překvapilo. V průběhu programu se nám podařilo odchytit i dvě káně, z čehož jsme měli velkou radost! Myslím, že jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí. Potom  jsme si jeli pro výbavu na chytání hmyzu a vodních bezobratlých živočichů s paní Sucháčkovou. Následoval další výšlap na kolech, tentokrát k tůním, kde jsme nalovili drobné vodní tvory a paní Sucháčková nám o nich řekla různé informace. Poté jsme se vrátili zpět do školy, kde jsme vše nechali na zítřejší den.

Ve středu jsme vyrazili nalovit čerstvý plankton na rybníky u Pražáku, abychom měli odpoledne dost materiálu k laboratorní práci. U pár rybníků jsme se zastavili i kvůli prohlížení si ptactva dalekohledy. Kolem desáté hodiny jsme opět zamířili ke škole a věnovali jsme se pozorováním našich úlovků pod mikroskopy. Každý jsme si pořídili mnoho fotografií, které pak mohli využít v našich laboratorních protokolech.

                                                                                                                                                        Vojtková Natálie, 2. VG