FRESSH Erasmus+ v Portugalsku

 

ERASMUS+ FRESSH! – PRVNÍ VÝJEZD DO PORTUGALSKÉ PALMELY

     Na projektu FRESSH! pracujeme s dvaceti žáky IV. NG již druhým rokem, vytváříme různé projektové aktivity, podnikáme akce spojené s tématem FRESSH! (zdraví, vaření, recepty, recyklace, obnovitelnost zdrojů, sport), přesto největší motivací pro žáky jsou samozřejmě výměnné pobyty. Mobility plánované na loňský školní rok byly kvůli covidu přesunuty, a tak už se děti po mnoha online-meetincích těšily konečně na osobní setkání s našimi zahraničními přáteli z Portugalska, Španělska, Řecka a Bulharska.

    Není tedy divu, že se už žáci nemohli dočkat, až v neděli 20. března konečně nastoupí do letadla do Portugalska.

    Po příjezdu do Palmely na nás před místní školou čekaly hostitelské rodiny, které se dětí ujaly a odvezly je do svých domovů.

    V pondělí ráno jsme se sešli ve škole a všechny země se postupně představily v připravených prezentacích. Poté následovaly hry a aktivity, ve kterých se měly děti navzájem lépe poznat. Večer pak proběhla přímo v areálu školy příjemná večeře, kterou připravili rodiče a při které jsme ochutnali mnohé z tradiční portugalské kuchyně.

    Na úterý byl v plánu výlet do hlavního města Lisabonu. První zastávkou bylo akvárium, kde jsme viděli mnoho druhů ryb. Pokračovali jsme ke Klášteru Jeronymitů, prohlédli jsme si místní kostel a po obědě pak navštívili muzeum vědy. Expozice věnovaná vodě nás ohromila. Vyzkoušeli jsme si jezdit na kole ve vzduchu, zjistili jsme, jak moc užitečná je voda, a naučili jsme se také spoustu nových anglických slov.

    Po náročném úterku jsme se sešli následující den opět ve škole, kde jsme se věnovali tématu recyklace. Děti vyráběly z nejrůznějších použitých materiálů roztodivné druhy ryb. Po obědě jsme pak vytvářeli padlet – online nástěnku, na které každý z nás sdílel své zážitky a dojmy z programu. Večer měli žáci volný program, většinu času trávili společně ve skupině a užili si mnoho zábavy.

    Ve čtvrtek ráno jsme jeli autobusem na krásnou pláž, kde jsme se rozdělili do dvou týmů. Jedna skupina si oblékla neopreny a šla šnorchlovat a na kajaky. Druhá skupina měřila své síly v různých soutěžích. Poté se skupiny vyměnily. Ačkoliv opět pršelo, všichni si společný den velmi užili.

    Poslední den se tancovalo. Dopoledne se žáci společně učili portugalské tance. My učitelé jsme se sešli k evaluační schůzce koordinátorů.  Po obědě děti zatancovaly naučený tanec před celou školou a také zpívaly. Pak už nastalo loučení a poslední společný večer.

    V sobotu v noci jsme Palmelu opouštěli a odlétali zpátky domů. Děti odjížděly unavené, ale nadšené a plné dojmů, vděčné za všechny zážitky, nová přátelství. Ačkoliv nám celý týden propršelo a sluníčko se téměř neukázalo, pobyt si děti ošklivým počasím rozhodně nenechaly zkazit.

    A v neposlední řadě je potřeba zdůraznit, že žáci celý týden mluvili jen anglicky, takže zúročili svou práci ze školních lavic také v praxi. A šlo jim to výtečně!

                                                                                Mgr. Zdenka Vavrušková, Ph.D.

Day 5

Páteční dopoledne jsme se učili portugalský tanec na jednu písničku. V poledne jsme si dali náš poslední společný oběd a poté tancovali naučený tanec před celou školou. Po té jsme se všichni rozloučili a vypravili k našim rodinám. V sobotu jsme brzy ráno odlétaly zpátky do Česka. Všichni jsme si moc užili, máme spoustu hezkých vzpomínek a nových přátel.

Zuzana Sládková, IV.NG

Day 4

Dne 24.3. jsme jeli autobusem na krásnou pláž. Zde nám byli uděleni vedoucí a rozdělili jsme se do skupin. Vždy dva týmy soupeřily proti sobě v různých soutěžích. Moc jsme se bavili a užívali si společné trávení času. Poté jsme si oblékli obleky na potápění, brýle a šnorchl. Chvilku jsme prozkoumávali podvodní svět a doplavali ke břehu, kde byli připravené kajaky. Bylo to úžasné. Po jízdě v kajaku následovala jízda zpět do školy. Před budovou byl rozchod a všichni jeli domů ke své hostující rodině. Moc se mi tento výlet líbil a jsem vděčná za nové zážitky s úžasnými kamarády.

Erika Zimová, IV.NG

Den 3

Ráno jsme zdobili kartonové rybičky. Po obědě jsme dělali Padlet ve kterém jsme se všichni krátce představili a na ukončení dne po místnosti jezdil robot a hrál písničku. Po škole jsme se byli projít po Palmele a po večeři v hostitelské rodině jsme jeli na koncert Mariany, portugalské holky u které bydlíme. Domu jsme se dostali až krátce po půlnoci. Program jsem si moc užila a nemůžu se dočkat na další den.  

Pavla Stluková, IV.NG

Den 2

Jeli jsme autobusem do Lisabonu, kde naše první zastávka byla akvárium. V akváriu jsme viděli spoustu druhů ryb. Dále jsme pokračovali ke Klášteru Jeronymitů, kde byl rozchod. Při rozchodu jsme se všichni naobědvali a vyrazili jsme do muzea vědy. V muzeu vědy jsme si vyzkoušeli jezdit na kole ve vzduchu, zjistili k čemu je užitečná voda a spoustu dalších věcí. Za celý den jsme se naučili spoustu nových slov v cizích jazycích a lidé z ostatních zemí se naučili spoustu českých slov.

Sára Šídlová, IV.¨NG

Den 1

V neděli 20.3. jsme přiletěly do Portugalska, kde se nás v městě Palmela ujaly naše hostitelské rodiny. Druhý den jsme se společně sešli ve škole a postupně prezentovali naše země a školy. Následovaly aktivity, které nás měly sblížit s lidmi z ostatních zemí. Po celý den jsme si povídali v angličtině a lépe se poznávali. Večer ve škole proběhla společná večeře, kde jsme ochutnaly spoustu tradičního portugalského jídla. Den uběhl opravdu rychle…nejspíš protože jsme si ho opravdu užily.

Martina Kopencová, IV. NG