Erasmus + na Maltě

Erasmus logo

Díky projektu Erasmus+, do kterého se zapojila naše škola, jsem měla možnost vycestovat na Maltu a poznat maltézskou kulturu. Výhodou Malty a tamějších obyvatel je, že každý zde mluví anglicky. Jak to, tak všude bývá, někdo lépe a někdo hůře.

Celých deset dní jsem navštěvovala kurz nesoucí název „The Playground classroom“. Jak už název napovídá, učila jsem se prostřednictvím her jak s dětmi pracovat a jak jim zpříjemnit- pro některé- už tak nudné a trapné učení. Jak již řekl Jan Amos Komenský „Škola hrou“.


Mezi témata, kterým jsem se věnovala, patřilo například: Jaký je rozdíl mezi vzděláváním dříve, dnes v 21. století a jak bude vzdělávání vypadat v budoucnosti. Do jakých skupin (dle inteligence) se žáci mohou dělit a jak s nimi pracovat, aby jim učení šlo lépe a bavilo je. Některé děti je těžké přimět ke čtení, proto jsem se také věnovala tématu Knihy- příběhy, básničky, rýmy a děti. Čtení nemusí být vždy nuda a dají se pro děti připravit zajímavé aktivity.


Vzhledem k dnešní covidové situaci a on-line vyučování, pro mě nejzajímavější částí bylo povídání o tom, jak se dají využívat počítače ve výuce (napříč věkovými skupinami), jaké webové stránky pro přípravu materiálů mohou učitelé využívat. Věřím, že veškeré tyto informace využiji nejen já, ale i moji kolegové.


Díky tomuto projektu jsem se mohla naučit mnoho zajímavých a přínosných věcí, ale také jsem mohla poznat mnoho lidí z různých koutů světa. Mezi mými spolužáky nebyl ani jeden muž (jak je všude ve školství známo- nedostatek mužů). Sešly jsme se zde samé ženy: Z Česka, Lotyšska, Polska a Maďarska. Naší úžasnou lektorkou byla Lorenza, která nás, díky tomu, že žila skoro 30 let v Anglii a celý život se věnuje učení, mohla obohatit o mnoho zkušeností.


Samozřejmě jsme nebyly od rána do večera jen ve škole a pilně studovaly. Měly jsme možnost podívat se do hlavního města Malty, kterým je Valletta. Je to krásné historické město, se spoustou zákoutí (jako všude na Maltě). Valletta ale nebyla od začátku hlavním městem. Dříve jím bývalo město Mdina, které jsem měla také možnost navštívit. Obě tato města se sobě velice podobají, zejména architekturou.


Mezi dalšími místy, která člověk při návštěvě Malty nesmí vynechat jsou Gozo, Marsaxlokk, Blue Grotto a Blue Lagoon. Pro milovníky ryb nebo za nepříznivého počasí můžete navštívit malé, ale krásné Aquarium.

Vesnička Marsaxlokk je známa svými rybími trhy a barevnými loďkami všude na vodě. Blue Grotto je známo svými jeskyněmi, které byly využity při natáčení několika filmů (například Trója). A samozřejmě nejde zapomenout na Blue Lagoon, která je mezi turisty velmi oblíbena, zejména kvůli blankytně modré vodě. Kdo není lenoch a „šetřílek“, může si zaplatit 20 minutovou jízdu na lodičce kolem Modré Laguny. K vidění je zde mnoho skal a zákoutí.

Samozřejmě větru ani dešti neporučíme. Ani na Maltě nebylo vždy krásné počasí. Říká se, že tu prší pouze 60 dní v roce. Proto nám zde propršel skoro celý týden. Malta je také hojně využívána při natáčení filmů.

Na závěr bych ráda poděkovala všem, kteří mi umožnili vycestovat a podporovali mě. Na dálku bych ráda poděkovala maltské škole (https://etimalta.com/) za krásných a smysluplně strávených 10 dní.


Bc. Iva Koutská

Článek včetně fotografií: erasmus+-na-malte