Z renesance do secese a zpátky do současnosti

V časných ranních hodinách dne 18. října 2021 opustil bránu školního dvora autobus s vodňanskými gymnazisty a vyjel směrem k hlavnímu městu. Studenty z několika ročníků vyššího gymnázia ten den čekala milostná tragédie Romea a Julie a Muchovy plakáty v pohybu.

Po průjezdu centrem Prahy autobus zastavil studentům hned před vstupem do Vinohradského divadla, kde v 10 hodin začínala Shakespearova hra. Studenti se zde mohli ponořit do tragického příběhu mladých veronských milenců v podání Marka Lambory a Sabiny Rojkové. Po boku dalších známých tváří jako Svatopluk Skopal nebo Igor Bareš všichni herci v dobových kostýmech uchvátili diváky, kteří se jim za zážitek odvděčili dlouhým potleskem. „Herecké výkony byly skvělé, ale občas tam na mě bylo dost dvojsmyslných vtipů,“ ohodnotila hru studentka oktávy. Po divadle se účastníci exkurze rozprchli po Praze, aby se občerstvili před svou další zastávkou, kterou byla výstava iMUCHA.

Po obědě se tedy všichni sešli před Obecním domem na náměstí Republiky, v jehož prostorách se výstava konala. V úvodu prohlídky se všem představil sám Alfons Mucha promlouvající z živého autoportrétu. Zdi sálu byly plné jeho děl, zejména plakátů, na kterých často ožívaly malované modelky. Součástí výstavy byla i velkolepá digitální projekce výjevů ze známé Slovanské epopeje, která byla doplněna o hudební doprovod, a návštěvníci se tak mohli naplno přenést do podmanivé secesní atmosféry.

Když se všichni ze secese vrátili zpátky do současnosti, nastal čas na poslední procházku Prahou, a to směrem k Hlavnímu nádraží. Zde studenti nasedli zpět do autobusu a spokojeni s vydařeným výletem se za západu slunce vydali zpět domů.

Petra Kašparová, 4. VG