Naše spolužačka Eliška Lohonková na škole v Německu

Milé studentky, milí studenti,

Po dobu následujícího šk. roku se zhruba každý měsíc budeme na našich stránkách setkávat s reportážemi naší studentky Elišky Lohonkové, která je na ročním studijním pobytu v Pasově v rámci Projekt EUREGIO Gastschuljahr. Elišce přejeme vše dobré a těšíme se na další zprávy z Bavorska.

Mgr. Michael Sekyrka, koordinátor Gastschuljahr Euregio na ZŠG Vodňany

 

První pozdrav z Pasova

Ahoj, moji mílí spolužáci, ráda bych se s vámi podělila o první dojmy ze své nové německé školy a řekla vám, v čem se například od našeho gymnázia liší.

Na mém novém gymnáziu se v jedenácté třídě (naše septima), do které jsem nastoupila, úplně ruší šest let zajetý systém tříd a studenti chodí jednotlivě na různé předměty, které si předem zvolí. Pro mě to znamenalo možnost vynechat předměty, které by pro mě byly v němčině příliš složité. Také mohu chodit většinu dní do školy až na desátou a mám celkově méně hodin než v Čechách. Volné hodiny mohu využívat třeba k doplňování učiva z Čech. Mým zdejším učitelům rozumím až překvapivě dobře, nemám problém pochopit, co mám dělat a z hodin si vždy odnesu něco nového, většinou hodně nových německých slovíček? O to horší je dorozumívání se spolužáky, kteří mluví rychle, a i když se je člověk snaží oslovovat, veliký zájem o seznamování nemají. Čekám, že se to časem zlepší a mezitím prohlubuji své jazykové schopnosti v hostitelské rodině.

Jako zajímavost nesmím zapomenout zmínit německé parlamentní volby, které proběhly 26. září. Jejich překvapivé výsledky způsobí po dlouhé době obměnu místní politiky a jsou tudíž také jedním ze stěžejních témat výuky sociálních věd na mém německém gymnáziu.