Projekt Green Hearts a bio-plasty

Přednáška o novém druhu bio-plastu

 V pondělí 22. 3. ve tři hodiny odpoledne se na online přednášce o novém druhu bio-plastu, který vynalezl slovenský vědec Pavel Alexy, sešlo 5 zemí, které spolupracují v rámci projektu Green Hearts Erasmus+ (Kypr, Slovensko, Chorvatsko, Polsko a Česko). Z našeho Gymnázia se na přednášku připojily dvě třídy a to kvarta, kvinta a zájemci ze septimy. Účastnilo se přibližně 100 lidí. Prezentace se dělila na dvě části, první ve slovenštině – byla určena pro naší a školu na Slovensku a druhá v angličtině pro ostatní země. Celá přednáška trvala přibližně 2 hodiny.

Nový bio-plast se rozloží na kompost a lze jej použít například na příbory, nádoby a potravinářské fólie. Je to rozložitelný plast vyrobený z kuchyňského oleje. Rozloží se v běžném domácím kompostu. Slovenský deník SME uvádí, že se plast rozpadá i v běžné půdě a mořské vodě. Plast lze dokonce využít ve zdravotnictví, jako dočasné zlomeninové implantáty.

Více na odkazu: https://spectator.sme.sk/c/20841593/slovak-scientists-invent-a-new-plastic-made-from-oil.html

Za sebe mohu říci, že jsem si přednášku užila a tento projekt určitě podporuji. Ve světě by se mohl nový bio-plast rozhodně uchytit, což by mělo zásadní vliv na řešení problematiky odpadů a zlepšování ochrany životního prostředí.

Adéla Konečná 1. VG