Botanický kurz

Náš kurz začal dne 3.6 v 14:50, kdy jsme se postupně začali shromažďovat na vodňanském vlakovém nádraží, kromě Annemarie přišli všichni včas. V 15:10 jsme vyrazili směr Zlatá Koruna, jeli jsme přes České Budějovice a na místo jsme dorazili přibližně v 17:00. Hned po příjezdu na nádraží ve Zlaté Koruně nás čekal dvoukilometrový přesun do pensionu. Po příchodu jsme se všichni ubytovali na svých pokojích a šli na večeři, k večeři byla rýže s masem. Večer jsme ještě pár hodin seděli u ohně a zpívali. Kluci z Volar se postarali o nářadí na rozdělání ohně, tímto děkujeme klukům Laňkům.

Další den jsme započali snídaní, která byla v 7 hodin, k dispozici byl chleba, rohlíky, šunka, sýr a cereálie. Po snídani nastaly přípravy na Holubovké hadce a přibližně po půl hodině jsme vyrazili. Opět jsme šli dva kilometry na nádraží ve Zlaté Koruně, poté jsme odjeli do Holubova, kde na nás už čekala paní botanička z CHKO Blanský les. Po jejím představení jsme ihned začali poznávat a fotit květiny. Brzy si někteří z nás začali uvědomovat své nedostatky pitné vody. Poté, co botanička odjela, jsme před odjezdem vyplňovali pracovní list o keltském oppidu. Hned jakmile jsme se večer všichni unavení vrátili do pensionu, čekala na nás večeře. Večerka byla opět ve 22:00.

Také druhý den byla snídaně v 7 hodin, menu bylo stejné a opět jsme se po snídani a přípravách přesunuli na nádraží. Odtud jsme jeli do Českého Krumlova, kde jsme se sešli s botaničkou, poté jsme pokračovali na takzvaný „cvičák“. Dále jsme pokračovali na Vyšenské kopce, kde jsme opět nafotili spousty krásných květin. Na oběd jsme se zastavili v chatce CHKO Blanský les, kde jsme dostali hodinu na najezení a odpočinutí. Po obědě a odpočinku jsme opět vyrazili do terénu. Jelikož nám zbylo více času, mohli jsme se po ukončení programu s paní botaničkou přesunout na pár hodin do Krumlova. Na pension jsme se vrátili přibližně v 18 hodin. Opět na nás jako předešlý den čekala večeře. Hned po večeři jsme se šli umýt a poté jsme si zalezli na pokoje, kde jsme přečkali zbytek večera.

Nastal den D a my věděli, že tento den pro nás bude osudový, tentokrát se snídaně a budíček posunuly a my tudíž mohli spát déle. Hned po snídáni jsme museli rychle vyrazit kousek za pension do lesa, kde probíhala naše poznávačka rostlin. Po ne(úspěšné) poznávačce nám zbyla asi hodina a půl času, a proto jsme se šli naobědvat do místního kempu. Vlak nám odjížděl okolo jedné hodiny a domů jsme dorazili přibližně ve tři. Cesta byla trochu náročná kvůli horku a těžkým zavazadlům. Když jsme přijeli do Vodňan, se slzami v očích jsme mávali paní Kalivodové, která pokračovala dále do Prachatic. Pan učitel Truhlář zde ukončil kurz a my šli šťastně domů.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=7o5iaD6LHE4&feature=youtu.be

Jakub Klecán, 1. VG