Jak poznat šest zemí světa za pět dní?

Na tuhle otázku je jednoduchá odpověď: stačí se přihlásit do projektu Edison. Tento oblíbený a dlouho očekávaný projekt na naší škole začal v pondělí 19. února. A to přesně na den 40 let poté, co si vynálezce Edison, podle kterého je tento projekt pojmenován, nechal patentovat fonograf.

Ve spolupráci s organizací Aiesec České Budějovice se v letošním roce tohoto projektu zúčastnilo šest vysokoškolských studentů. Přivítali jsme Yuri z Číny, Amy z Taiwanu, Karoline z Brazílie, Nasťu z Ruska, Karrara z Gruzie a Diaze z Indonésie.

Vizí tohoto projektu je tolerance české společnosti k různým kulturám a národům, jejich příznivé společné soužití, omezení předsudků a stereotypů. Multikulturní atmosféra vyvolaná zahraničními stážisty oživuje výuku, zvyšuje zájem o studium cizích jazyků mezi žáky a učí je nebát se odlišností

Stážisté měli každé dopoledne připravené zajímavé prezentace, ve kterých nám představili jedinečnou kulturu svých zemí, připomněli základní geografické údaje, ukázali nám turisticky zajímavá místa. Kromě těchto obecných informací nám popisovali zvyklosti svých rodin, vyprávěli o svých školních letech. Zaujali žáky také diskuzemi, tancováním, hrou na hudební nástroj a soutěžemi. Studenti se učili psát svá jména v azbuce, trénovali několik základních frází v čínštině a indonéštině. Ve středu se konala tzv. Globalvillage, jinak řečeno “miniměstečko zajímavostí”, kde měli návštěvníci možnost ochutnat pochoutky z různých koutů světa, které pro ně naši stážisté připravili.

Projektu se účastnili žáci od třetích tříd až po maturitní ročník a věřím, že všichni si z prezentací něco odnesli. Pro některé to bylo první setkání s cizí kulturou a první možnost použít angličtinu, kterou se někteří učí jen půl roku.

Chtěla bych velmi poděkovat všem hostitelským rodinám, bez nichž bychom tento projekt nemohli realizovat.

                                                                                                                                 Mgr. Petra Kochrdová

Mnoho fotek k dispozici na webu:

https://gymnaziumvodnany.cz/2018/03/05/edison-2018-den-1-3/

https://gymnaziumvodnany.cz/2018/03/05/edison-2018-den-4-5/