Vize Česka 2024

Stejně tak jako předešlá léta, se i letos dne 18. 10. 2024 uskutečnila konference Vize Česka v městě Tábor. Témata přednášek se týkala naší země a to jak se bude reflektovat současnost do budoucnosti.  

Prvním přednášejícím byl geolog a klimatolog Václav Cílek, který k našemu překvapení nevedl přednášku o změně klimatu, ale o odvaze a celkově o životním smyslu a poslání. 

Dále se nám představil odborník na THC Jaroslav Blahoš. Teď zcela upřímně si dovolím tvrdit, že většinu z nás zaujala spíše druhá část přednášky, která byla věnována dotazům z publika. Na všechny nám pan Blahoš bez váhání a často s vtipem odpověděl. 

Jako třetí vystoupala na podium stejně tak  jako několikrát na stupně vítězů Barbora Špotáková-oštěpařka. Ta nám s velice hezkým a především uvolněným přednesem vyprávěla o své cestě na vrchol a dále v diskuzi s diváky zabrousila i do témat jako sport u dnešních dětí a jeho důležitost ve všech směrech. 

Následně k nám promluvila Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně a uznávaná právnička. S tématem ne(spravedlivá) justice nám přednesla celou funkčnost systému, jak probíhá celý proces od zadržení až po uložení trestu atd. 

Jako poslední jsme měli možnost vyslechnout životní příběh Tomáše Slavaty, filantropa a sportovce. Ten nám vyprávěl nejen o počátku své cesty ale i o pomoci dětem z dětských domovů. 

Na závěr tedy mohu konstatovat že i tento ročník nám nabídl velice pěknou atmosféru umocněnou skvělým zvolením přednášejících. Děkujeme za skvělou příležitost a těšíme se na další ročník! 

Elen Kiewegová 1.G4