Erasmus+ Irsko- Dublin, Bray

   V úterý 24. 9. jsme se s rodiči vypravili do Prahy, kde jsme se na letišti setkali s dalšími účastníky zájezdu. Po bezproblémovém letu jsme se vydali po dvojicích nebo skupinách do svých hostitelských rodin, kam jsme dorazili v noci.

    První den nám v Dublinu paní z agentury přednesla prezentaci o školském systému v Irsku. Tam jsme se dozvěděli spousty nových informací o tom, jak to chodí na irských školách a jak jsou jiné než u nás. Přišlo nám zajímavé, že v Irsku fungují chlapecké a dívčí školy, nicméně nově postavené školy jsou už většinou určené pro obě pohlaví. Další zajímavou věcí je, že studenti po vystudování střední školy dají pouze přihlášku na vysokou školu a nedělají přijímací testy, aby se na danou školu dostali.

    Druhý a třetí den jsme se odděleně kluci a holky zúčastnili výuky na irských školách. Dívky byly ve škole rozděleny do skupin. Každá skupina si vyzkoušela jiné předměty, které byly hodně odlišné od našich. Například jsme měly hodinu meditace, hudební výchovy, kde jsme měly možnost si vyzkoušet i různé hudební nástroje, dále jsme se zúčastnily hodiny seberozvoje a vedení a spousty dalších.

    Čtvrtý den jsme se společně vydali na Hop on hop off tour po Dublinu. Viděli jsme například katedrálu svatého Patrika, různé památky a parky, a jelikož naše jízdenka byla na 24 hodin, mohli jsme si ještě po společné cestě prohlédnout další místa, která nás lákala.

    V neděli, pátý den, jsme každý mohl navštívit libovolné dublinské památky (např.: Dublin Castle, National Gallery, Trinity College, parky, zahrady atd…).

    Šestý den jsme vyrazili s paní průvodkyní na procházku po Dublinu a hned poté nás čekala společná prohlídka pivovaru Guinness, kde plnoletí dokonce měli možnost ochutnat jejich pivo. Určitě doporučujeme pivovar navštívit, jelikož je zde moderní a krásná výstava o výrobě piva.

    Ve svém volném čase jsme navštěvovali irské obchůdky, pobřeží v Bray, různé kavárny, galerie, (např.: IMMA galerie moderního umění) nebo jsme vyrazili na procházku po pobřeží či výšlap na vyhlídku.

    V úterý 1. 10. jsme se rozloučili se svými hostitelskými rodinami a odpoledne se dopravili na letiště, odkud jsme k večeru odletěli směr Praha.

    Myslíme si, že za všechny můžeme říct, že jsme si týdenní pobyt v Irsku moc užili navzdory deštivému počasí. Viděli jsme zajímavá místa, krásnou irskou přírodu, poznali nové lidi a až na pár komplikací kvůli agentuře bylo vše skvělé. Na tento Erasmus budeme dlouho s radostí vzpomínat.

                                                                                                                                                    Zimová, Kopencová 3.VG

Odkaz na fotogalerii