Fanoušci němčiny ve fotbalovém Frankfurtu

Projekt Erasmus ve Frankfurtu nad Mohanem, zorganizovaný společně s frankfurtskou partnerskou školou Gymnázia Vodňany, byl bohatý na vzdělávací i kulturní zážitky. Zahrnoval jak výuku ve Frankfurter Stadtschule, kde jsme měli možnost seznámit se s německým vzdělávacím systémem, tak i řadu odpoledních aktivit.

Jedním z vrcholů programu byla návštěva TimeRide, která studenty zavedla na interaktivní cestu časem a umožnila jim zažít historii města na vlastní kůži – nejprve jsme nasáli vůně koloniálního obchodu z 19. století a navštívili dům bohatých měšťanů. Nakonec jsme se pohodlně usadili do historických kočárů a vydali se na projížďku městem. Návštěva Goethova domu byla nezbytnou součástí programu. Rodný dům slavného německého spisovatele je nyní muzeem. Studenti zde mohli nahlédnout do básníkova osobního života a literární tvorby. Prohlídka frankfurtského dómu, katedrály sv. Bartoloměje, byla doplněna výstupem na věž kostela, který odměnil studenty výhledem na celé město a jeho okolí. Mrakodrap Main Tower byl dalším místem, kde si studenti mohli užít panoramatický výhled. Kromě prohlídky Frankfurtu program zahrnoval také návštěvy historických center blízkých měst, jako je Mohuč a Hanau. V Mohuči, známé svou bohatou historií a krásnou architekturou, jsme se vydali po stopách vynálezce knihtisku J. Gutenberga. V Hanau, rodném městě bratří Grimmů, si mohli studenti projít pohádkovou stezku a navštívit místa spojená s nejznámějšími pohádkovými příběhy a postavičkami.

Účastníci projektu, studenti sekundy a kvarty, bez obav využívali své jazykové dovednosti, byli velmi přátelští a komunikativní, takže si hned od prvního dne našli mezi německými studenty kamarády, se kterými se pak rádi setkávali celý týden. Fotbalové mistrovství ve Frankfurtu v den našeho odjezdu teprve začínalo, ale my už víme, že jsme vyhráli. Ne fotbalový zápas, ale týden plný zážitků a milých setkání.

Mgr. Marie Karfíková

Na Erasmu ve Frankfurtu se mi líbil celkový program, který pro nás učitelé vymysleli. Všechna místa, která jsme navštívili, a také města Hanau a Mohuč. Také se mi líbila jejich škola a to, že jsme se seznámili s novými lidmi a vytvořili si nová kamarádství. Odvezla jsem si mnoho zážitků a prožila mnoho nezapomenutelných chvil. Určitě bych se do Frankfurtu chtěla znovu podívat. Také bych byla velice ráda, kdyby za námi studenti přijeli do Česka a mohli bychom jim ukázat naši školu a znovu se s nimi setkat.                                                                                                          Kateřina H.

Výlet do Frankfurtu se mi velmi líbil. Nejvíce se mi líbila rozmanitá architektura města, krásné historické kostely, vedle nichž se rozléhaly obrovské moderní mrakodrapy. Také se mi moc líbilo vyučování ve škole a možnost poznat se s novými lidmi.                                                              Kamila

Moc se mi líbil zajímavý program. Také mě překvapilo, jak jsou někteří studenti přátelští.                                                                                      Kateřina B.

Město bylo velmi krásné a překvapilo mě množství památek a zajímavostí. Moc se mi líbil výhled z lodi a Main toweru.                                                 Adéla