Otevíráme bránu k přátelství

Otevíráme bránu k přátelství: Zahájení 29. bavorsko-českého školního roku EUREGIO ve Vodňanech

Vodňany, 11. října 2024 – Během pátečního večera byl slavnostně zahájen 29. ročník školního roku EUREGIO, který spojuje mladé lidi z příhraničních regionů Dolního Bavorska, Horního Rakouska a Česka v duchu motta „Společně dále růst“. Tímto dlouhodobým projektem prošlo za dobu jeho existence více než 600 účastníků, kteří si mohli rozšířit své jazykové znalosti a nahlédnout do každodenního života sousední země.

Páteční akce se zúčastnili představitelé města, hostitelské rodiny i zástupci 10 českých a 12 bavorských gymnázií, již jsou pro úspěch projektu klíčoví. Doprovodný odpolední program nabídl českým a zahraničním hostům komentované prohlídky vodňanského kostela a školy. Úvodní slova slavnostního večera, který se konal v kulturním domě, pronesla Mgr. Barbora Křížková Louženská, ředitelka ZŠ a Gymnázia Vodňany, a předseda EUREGIa Kaspar Sammer, kteří zdůraznili význam mezinárodní spolupráce. Program zpestřila taneční vystoupení baletního souboru ZUŠ Vodňany a hudební vstupy žáků. Celým večerem provázel v roli moderátora Mgr. Michael Sekyrka, garant projektu na vodňanském gymnáziu.

„Naučíte se mnohé, změníte svůj pohled na svět, navážete nová přátelství,“ prohlásila Mirjam Eisele, jednatelka Nadace výměny mládeže Bavorsko. Její slova reflektovala myšlenku, že tato mezinárodní výměna obohacuje životy mladých lidí. To potvrdily vzápětí i zkušenosti bývalých účastníků projektu. Po jejich vystoupení následovalo představení letošních studentů a závěrečné skupinové foto.

Slavnostní večer byl zakončen rautem ve foyer, který nabídl příležitost k přátelským rozhovorům. “Otevřme nyní společně bránu 29. školního roku projektu EUREGIO a s nadšením vykročme na cestu poznání a nových zkušeností,” vyzvala v závěrečném proslovu ředitelka vodňanského gymnázia.