Den lékařským fyzikem

Ve středu 5. 6. 2024 jsem navštívil akci Den lékařským fyzikem na FJFI ČVUT v Praze. Tuto možnost mi zprostředkovala naše škola, konkrétně paní učitelka Klára Hunešová.

Zážitek to byl pro mě mimořádně skvělý, dozvěděl jsem se mnoho nových informací. Nejprve jsme se potkali s ostatními studenty na fakultě FJFI v Praze, kde jsme se zúčastnili tříhodinové přednášky o jaderné fyzice. Pak jsme se přemístili do Dejvic, kde se nachází komplex univerzit a fakult. Tam jsme na fakultě strojní pod vedením pana docenta Tomáše Vrby seznámili s tím, jak funguje rentgen. Měl jsem možnost navštívit centrální technickou knihovnu. Ve fakultní nemocnici Motol jsem se zúčastnil praktické ukázky radiodiagnostiky. Mám radost, že jsem měl příležitost se učit od odborníků.

                                                                                              Nguyen Minh Duc, 3.VG

Na úvodní přednášce jsme se dozvěděli základní informace o jaderné fyzice a také o technologiích, které se používají v praxi. Pak jsme se dostavili na praktické úlohy, na které jsme byli předem přiřazeni. Já jsem byl např. přiřazen na plánování léčby nádorů a Nukleární medicínu (Nemocnice Na Homolce). Myslím, že tento výjezd do Prahy stál určitě za to a doporučil bych ji každému, kdo se zajímá o fyziku.

Lukáš Sellner, 2.VG