Erasmus Fressh! Setkání koordinátorů ve Španělsku

Ač jsme tomu moc nevěřily, podařilo se na začátku letních prázdnin uskutečnit setkání koordinátorů projektu Erasmus Fressh! ve španělském Vigu, tedy poprvé naživo. Po vyčerpávající (takřka dvanáctihodinové) cestě dvěma letadly jsme v neděli 27. 6. v podvečer konečně přistály ve Vigu. Velkým překvapením pro nás bylo chladné a větrné počasí, které jsme vzhledem k vysokým teplotám u nás v Čechách ve Španělsku nečekaly.

Sešly jsme se v hojném počtu, dvě učitelky z každé země: ze Španělska, z Řecka, z Bulharska a z České republiky. Kolegyně z Portugalska, které pracovní povinnosti nedovolily přijet za námi, s námi byla ve spojení online. Mne doprovázela kolegyně Petra Kochrdová, které děkuji za její čas a spolupráci na projektu.

V průběhu pěti dní jsme se každý den dopoledne i odpoledne setkávaly ve škole ve Vigu a pracovaly na projektu. V připravených prezentacích a padletech jsme si navzájem postupně představily své země, města, školy, a především své žáky. Zrekapitulovaly jsme veškeré projektové aktivity z předešlého školního roku 2020/2021, jež bohužel směly proběhnout pouze online. Poté jsme plánovaly aktivity a mobility pro školní rok následující, což se dělo ve zvláštní atmosféře, neboť nikdo z nás neví, co následující týdny, měsíce přinesou a zda tato práce není zbytečná. Avšak kdo nic nedělá, sice nic nezkazí, ale nikam nevyrazí :o) Nejobtížnějším úkolem bylo naplánovat společná setkání v jednotlivých zemích tak, aby to vyhovovalo všem.

Večer po práci jsme podnikaly procházky po okolí, protože ve Vigu je v červenci vidět do 23 hodin jako ve dne. Po náročném pracovním týdnu jsme se s Petrou v sobotu odměnily výletem do Santiaga de Compostela. Nevýslovná krása!

V tuto chvíli máme v diářích termíny setkání ve všech zemích, která by měla proběhnout v následujících dvou letech. V projektu je zapojeno kolem dvaceti žáků z každé země. Studenti z našeho gymnázia již mají jasno, kam si přejí vyrazit. První skupina má zarezervované letenky do bulharské Sofie na druhou polovinu října.

Věříme, že se žáci konečně navzájem poznají a setkají i naživo, nejen prostřednictvím online meetingů. Všichni se moc těší. Nezbývá než jim držet palce, aby situace ohledně coronavirové pandemie byla příznivá. Hodně štěstí nám všem!

Mgr. Zdenka Vavrušková, Ph.D