SPEAK DATING JUNIOR A PŘEDÁNÍ OCENĚNÍ V PRAZE

Dnes 8.11. 2019 jsme se s ostatními spolužáky nižšího gymnázia, kteří se zúčastnili projektu “Vícejazyčnost je bohatství”, vydali na výlet do Prahy. V 7:15 jsme vyjížděli z Vodňan. Po cestě jsme si všichni zahráli plno zábavných her, takže nám cesta utekla jako voda. Po příjezdu do Prahy jsme se vydali do Evropského domu, kde se konala celá akce.

Na začátku jsme vyplňovali zajímavý pracovní list, na kterém jsme spojovali název státu s jeho vlajkou. Hned poté jsme šli po skupinkách do další místnosti, kde byly různě rozmístěny stoly. U každého stolu seděli rodilí mluvčí z různých zemí. Byli například z Maďarska, Ruska, Polska, Ukrajiny, Slovenska, Bulharska, Řecka, Německa a nebo také z Rumunska. Učili nás pár slovíček a také něco o jejich zemi.

Po této lekci jsme měli skoro dvouhodinový rozchod, po kterém jsme se všichni vrátili zpět do budovy. Zde na nás čekal pán s kamerou, který chtěl nějakého dobrovolníka, aby mu něco řekl o nějakém jazyku z dopoledního speak datingu. Rozhovory jste mohli vidět v televizi na “Déčku” ve “Zprávičkách”. Následovalo vyhlášení vítězů projektů “Vícejazyčnost je bohatství”. Pak už jsme jen s novými zážitky a kontakty jeli domů do Vodňan, kam jsme se vrátili kolem 18. hodiny.
                                                                                             Martina Böhmová, III. NG

Kolem 10. hodiny jsme dorazili do Prahy a šli jsme do Evropského domu, kde se celá akce konala a kde na nás čekalo pohoštění. Tam jsme si udělali zajímavý kvíz o vlajkách evropských zemí. Poté jsme se přesunuli na workshop. Připravovali ho lidé, kteří žijí v České republice, ale narodili se v cizině. Udělali jsme si dvojice či trojice a šli jsme na to. S kamarádkami jsme jako první navštívili paní, která nás seznamovala s rómštinou. Je to velmi zajímavý jazyk. Mně se nejvíce líbila ruština a chorvatština. U každého z jazyků jsme se naučili několik nových slovíček.

Když jsme obešli všechny stanoviště, odešli jsme z místnosti, udělali pár interview pro noviny a rozhlas a domluvili se s paní učitelkou na rozchodu. Po rozchodu na oběd probíhalo předávání cen za práci na projektech. Cenu, ze které jsme měli všichni radost, byla pro naší paní učitelku Vavruškovou. Vše proběhlo slavnostně. Na cestě domů jsme byli hodně unavení, ale celou akci jsme si užili.                                                                                    Katka Machová, II. NG

 

V 7:15 jsme vyjeli autobusem z Vodňan. Když jsme přijeli do Prahy, šli jsme do Evropského domu, kde jsme nejdříve luštili všelijaké úkoly z pracovních listů (např. jsme spojovali, jaká pohádka patří do jaké země) .

Potom jsme šli na workshop a rozdělili jsme se do dvojic nebo trojic. Chodili jsme po stanovištích a u každého stanoviště jsme měli nějaký jazyk (např.: romštinu, řečtinu, slovenštinu,…). Na každém stanovišti jsme měli cca 5 minut a pak jsme se přesunuli na další stanoviště.

Když jsme dokončili workshop, tak jsme měli rozchod. Po rozchodu jsme se vrátili do Evropského domu, kde začalo vyhlašování cen.

Nakonec jsme se vrátili domů. Všichni jsme si to užili a jsme rádi, že i naše škola získala nějaká ocenění.

                                                                                            Sára Šídlová, II. NG