Knihomolové z 1. VG pátrali po původu slov

Má Hurvínek maminku? I na tuto otázku znají odpověď v Jihočeské vědecké knihovně, do níž se na tradiční exkurzi vypravila v úterý 19. února třída 1. VG. Tato exkurze do Českých Budějovic souvisí s probíraným tématem Získávání a zpracování informací. Studenti zde mají možnost získat materiály pro svou seminární práci o původu místních jmen.

Paní knihovnice Lidmila Švíková z Oddělení regionálních služeb nejprve žáky seznámila s organizací knihovny, s různými odděleními, s webovými stránkami i se způsobem vyhledávání informací. Dozvěděli se například o pobočce ve Zlaté Koruně, kde jsou uchovány nejstarší a nejvzácnější tisky, nebo o možnostech vypůjčování elektronických knih. Poté žáci dostali do skupin pracovní listy s praktickými úkoly a rozběhli se po celé knihovně, aby našli správné odpovědi. Pracovní list byl tematicky spojen s loňskými oslavami založení republiky. Přestože úkoly nebyly jednoduché, studenti si s nimi velmi dobře poradili v zadaném časovém limitu.

Také v posledním bloku pracovali samostatně – v Bibliograficko-informačním oddělení vyhledávali potřebné informace o původu zvoleného místního jména (např. rodného či oblíbeného města). Exkurze umožnila pro mnohé první seznámení s místem, které budou navštěvovat během svých budoucích vysokoškolských studií.

                                                                                                          Mgr. Marie Karfíková