Není Revizor jako revizor

Na divadelní hru Revizor se v pondělí 9. 12. vypravili téměř všichni žáci vyššího gymnázia ve Vodňanech. Představení se konalo od 19 hodin v Divadle ABC. Protože celá výprava do Prahy dorazila již v dopoledních hodinách, měla dostatek času na návštěvu Knihovny Václava Havla, prohlídku Werichovy vily a krátký rozchod.

Prvním cílem dne byl workshop v Knihovně Václava Havla nazvaný Sametová Praha. Během komponovaného pásma spisovatelky Denisy Šedivé měli žáci možnost si prohlédnout několik knih a vyslechnout písně tematicky zapadající do období sametové revoluce.

V poledních hodinách se studenti zúčastnili komentované prohlídky Werichovy vily, při které se dozvěděli nové informace o tomto divadelním a filmovém herci. Závěrečným bodem prohlídky byla ukázka sklepení s replikou Golema známého z dvoudílné pohádky Císařův pekař a Pekařův císař.

Po prohlídce nastal očekávaný rozchod. Volný čas žáci vyplnili převážné nakupováním vánočních dárků. V půl šesté se účastníci exkurze opět sešli na Václavském náměstí na rohu Vodičkovy ulice. Čekání na poslední opozdilce si krátili probíráním nemilé, avšak s divadelním představením tematicky shodné příhody dvou spolužáků o setkání s opravdovým revizorem v metru. Toto setkání ovšem bylo o poznání dražší než vstupenka do divadla.

Ještě před samotnou Gogolovou hrou si studenti prohlédli výstavu Divadla ABC zaměřenou na J. Wericha a J. Voskovce. Dále už měli možnost nerušeně sledovat představení v podání Tomáše Havlínka v roli I. A. Chlestakova, Václava Kopty v roli městského hejtmana a mnoha dalších známých herců.

Představení se všem líbilo a zpět do Vodňan si studenti přivezli plno zážitků a témat k přemýšlení. Při zpáteční cestě se Markéta svěřila. “To jsem si pěkně nakoupila, už abychom zase jeli na nějakou exkurzi.”

Lucie Majerová, 2. VG