Jak uniknout fake news?

Jaké je to odhalovat dezinformace si na vlastní kůži vyzkoušeli žáci II. NG až 2. VG. Během jedné vyučovací hodiny zkoušeli dokázat, že umí rozpoznat lži a manipulace od pravdy a to ve skvělé únikové hře Fakescape. Hra byla připravena týmem studentů z katedry politologie Masarykovy univerzity a díky lektorce Verče si žáci ve skupinách prakticky vyzkoušeli odhalování falešných zpráv publikovaných na internetu.

V každodenním životě jsme zahlceni velkým množstvím informací a je důležité umět si prověřit jejich zdroje dříve, než začneme zprávy na sociálních sítích přeposílat nebo o nich mluvit. Úniková hra byla připravena ve dvou variantách, pro žáky NG a VG, a ukázalo se, že si žáci s falešnými zprávami většinou poradit opravdu umí. Na závěr si s lektorkou zopakovali pravidla bezpečnosti na internetu a používání bezpečných hesel.

                                                                                                                 Mgr. Petra Kochrdová

 

 

Dne 16. 12. k nám do třídy zavítala Verča s úkolem zachránit město před Fakenews. Pustila nám video s profesorem Vševědem. Poté jsme ve skupinkách měli vyřešit čtyři zapeklité úkoly. Nakonec se nám to podařilo a vše jsme zachránili. Moc se nám to líbilo.

                                                                                                                Bára Fryšová, II. NG