Oslavy 17. listopadu na gymnáziu Vodňany

I naše škola slaví 30. výročí pádu komunismu. Oslavy začaly již v září, kdy proběhla beseda s blízkým spolupracovníkem Václava Havla panem Michalem Žantovským. V říjnu následovala přednáška jednoho ze studentských vůdců pana Martina Mejstříka. Jak vypadal listopad 1989 konkrétně ve Vodňanech, zjistili naši studenti ze zajímavých workshopů “SAMETOVÉ VODŇANY” vedených paní Mgr. Jitkou Velkovou ve vodňanské galerii.

Těžiště oslav proběhlo ve středu 13. 11., kdy naši školu navštívil známý český herec a jedna z hlavním tváří listopadu 1989 v naší zemi pan Jan Potměšil. Ve čtvrtek studenti přinesli typické věci pro 70. a 80. léta a v pátek mohou přišli do školy oblečeni ve stylu Discopříběh.           
                                                               Mgr. Michael Sekyrka

Víte, jaké to bylo, když jste na sklonku komunistického režimu navštívili v Československu ilegální burzu vinylových desek? Nebo koncert Jaroslava Hutky a Vlatimila Třešňáka? Jak probíhalo natáčení filmu Bony a klid? My na Základní škole a Gymnáziu už ano.

Tuto středu (13. listopadu) naši školu totiž navštívil herec a účastník listopadových událostí z roku 1989 Jan Potměšil. Poutavě vyprávěl o svém životě, o posledním roce bolševické diktatury v Československu i o osudové nehodě z prosince 1989 a následném návratu do života. Děkujeme, Jane Potměšile. ​                                 Mgr. Radek Hrdlička