Ekologický kurz ve Stožci

Ekologický kurz ve Stožci v prostředí šumavské přírody, kterou absolvují vždy žáci tercie, se letos konal 9. – 11. října.  

Očekávání krásně zbarveného podzimu na Šumavě nám tentokrát pokazilo deštivé počasí. Pro předpovídaný odpolední déšť jsme zařadili program Jelení stezku hned dopoledne. V podkroví hájenky, která se na dvě noci stala naším domovem, jsme si pod vedením lektorky Markéty Korbelové osahali pobytová znamení jelenů, abychom je vzápětí vyrazili hledat přímo do lesa. Na vycházce v lese nás brzy doprovázelo mrholení a domů jsme se vraceli v dešti. 

Odpoledne pro nás byl připraven program Vítejte u nás. Formou prezentace jsme se seznámili s regionem Šumavy, s jeho faunou i florou. Ven jsme se pro liják už nedostali. 

Druhý den jsme přes rozmary počasí podnikli túru ke Stožecké kapli. Někteří z nás vylezli i na Stožeckou skálu. Terén byl kluzký, museli jsme být ukáznění a opatrní. Cestou jsme si zahráli soutěž, při níž jsme poznávali stromy. Také jsme si všímali okolí a dovídali se od naší milé lektorky Markéty informace o Šumavě. Bohužel pro vydatný déšť jsme si další hry venku neužili a pelášili jsme už v kolejích vody na ubytovnu. Měli jsme tak promáčené boty, že jsme nebyli schopni ani prohlídky Stožce, když odpoledne na okamžik déšť ustal.  

Poslední den jsme navštívili informační středisko ve Stožci, kde jsme mohli obdivovat především vycpaniny losa s losí samicí. 

Počasí nám nepřálo, šumavské kopce se halily mlhou a nízkou oblačností. Užili jsme si však oba večery při společných hrách v klubovně.  

                                                                                                 Ivana Kalivodová, organizátor exkurze