S Maďary ve vesmíru i ve skleněné vitríně

Spolupráce s maďarskou školou v Nyíregyháze  funguje velmi dobře již několik let. Poté, co jsme strávili minulý rok jeden týden v Maďarsku, zavítali maďarští kamarádi k nám. Týden plný zážitků začal 2. června příjezdem jejich autobusu na školní dvůr. Z obou stran byla cítit nervozita, ale zároveň se všichni moc těšili na společné prožitky. Hned druhý den jsme se vydali do našeho krajského města prozkoumat jeho historickou část, ale především “rozletět se do vesmíru” díky novému digitálnímu programu budějovického planetária. Vystoupali jsme i do kopule, kde jsme měli možnost sledovat Slunce obrovským teleskopem.    

Následující den jsme zavítali na zámek Hluboká, kde nás očekával pan průvodce, jenž nám leccos prozradil o historii zdejšího zámku a jeho panovnících. Po poutavé prohlídce jsme se prošli rozkvetlým zámeckým parkem a zamířili do zoologické zahrady, kde nás čekala zajímavá vědomostní hra s QR kódy. Ve středu jsme se vydali do oblíbené písecké Laser arény, kde proběhly maďarsko-české laserové přestřelky. Obě skupiny bojovníků odcházely velmi spokojené. Odpoledne jsme pak poznávali Vodňany díky napínavé hře. Po odevzdání vyplněných soutěžních listů jsme zamířili k řece za jediným účelem – vykoupat se, jelikož nás celý týden provázelo velké teplo. Den jsme zakončili společným opékáním buřtů v areálu školy.

Ve čtvrtek nás čekal výlet do krásného Českého Krumlova, kde jsme navštívili interaktivní středověkou výstavu Kláštery. Opět jsme se dozvěděli něco nového a hlavně si zde mohl každý něco vyzkoušet. Někdo se oblékal do dobových šatů, jiní hráli šachy a výtvarné povahy si mohli vytvořit třeba vlastní pohlednici. Dramatičtější zážitek nám připravili dva maďarští studenti, kteří se v expozici zavřeli do skleněné vitríny a nemohli se dostat ven. Naštěstí vše dobře dopadlo. S Krumlovem jsme se rozloučili fotem v zámeckých zahradách.

V pátek jsme museli velmi brzy vstávat, jelikož maďarští kamarádi odjížděli časně ráno. Po týdnu výletování a legrace, která rozhodně nechyběla, jsme se opět vrátili zpátky do školy plní nových zážitků a zkušeností, protože setkání s lidmi jiné národnosti vždy obohacuje.

                                                                                                                           Antonín Vavruška, III.NG