Lyžařský výcvikový kurz 2019

Buongiorno, grazie, prego. Minimálně o tyto zdvořilostní fráze bylo třeba rozšířit naši slovní zásobu. Letošní lyžařský kurz pro 1. a 2. ročník vyššího stupně gymnázia se totiž konal v italské Paganelle, a to od neděle 24. března do pátku 29. téhož měsíce. Zatímco v Čechách pomalu rozkvétaly fialky a pampelišky, my jsme překontrolovali naši lyžařskou výzbroj a výstroj a rozjeli se k dalekým Dolomitům.

Organizace pětidenního výcviku běžela podle obvyklého scénáře – první den rozdělení do skupin, nácvik lyžařských technik a dovedností a v následujících dnech zdolávání stále obtížnějších sjezdovek a svahů. Kromě péče o lyže jsme letos nesměli zapomenout pečovat i o naši pokožku vystavenou prudkému jarnímu slunci, které získávalo na síle každým dnem. Po pěti dnech jsme byli od místních starousedlíků, co se barvy pleti týká, téměř k nerozeznání. Pravda o našem středoevropském původu byla odhalena společně s našimi bílými těly až při středeční odpolední návštěvě bazénu v nedalekém Andalu. 

Páteční hektický den odjezdu jsme zahájili výcvikem, v němž se studenti připravovali na náročné dovednostně-rychlostní  závody. Úkol zněl jasně – co nejrychlejší nasazení lyží a hůlek, přesun k vleku a jízda po určené trati. Po skončení jízd už z náplně výcvikového kurzu nezbývalo téměř nic. Rychlý přesun na hotel, nalodění a arrivederci, Itálie.

Za perfektní servis a dopravu je třeba poděkovat autodopravcům Martinu a Lence Koflovým, za trpělivost a péči učitelům gymnázia Radku Čejkovi, Petře Dudákové, Jitce Melounkové a instruktorovi snowboardingu a lyžování Luboši Zachovi. Těšíme se na další výcvik v příštím roce.

                                                                                                             Mgr. Petra Dudáková