Gaudeamus a vila Tugendhat Brno čtvrtek 25. 10. 2018

Gaudeamus je prezentace vysokých škol z ČR a zahraničí. V halách brněnského výstaviště se prezentovaly české i zahraniční univerzity, vysoké, vyšší odborné a jazykové školy, dále také agentury zajišťující vzdělávání v zahraničí, instituce zabývající se přípravou na přijímací zkoušky a poradenstvím. Studenti zde měli možnost získat aktuální informace o přijímacích řízeních a podmínkách studia na jednotlivých fakultách.

V letošním roce byla akce obohacena o návštěvu vily Tugendhat, která je zařazena v seznamu památek světového dědictví UNESCO. Vila Tugendhat v Brně je ojedinělým funkcionalistickým dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, Studenti gymnázia byli  součástí mimořádného téměř dvouhodinového edukačního programu, při kterém jim lektorka přiblížila toto významné architektonické dílo z různých pohledů. V rámci tohoto programu bylo povoleno i jinak zakázané fotografování uvnitř objektu vily.

Nabídku zahrát na klavír v hlavním obytném prostoru u onyxové stěny přijala studentka Karolína Churáčková. Účastníkům tak navodila ve vile podobnou atmosféru, jaká patrně panovala v době, kdy ji obývala rodina Tugendhatova.

                                                                             Mgr. Radek Čejka