Botanický kurz 1.VG a 2.VG

V říši rostlin – kvinta a sexta na botanickém kurzu

Dne 29. května odpoledne jsme se my, studenti kvinty a sexty, vydali na botanický kurz. Cestou vlakem jsme si zpívali.

I přes komplikované přestupy v Číčenicích a Českých Budějovicích jsme se konečně dostali do stanice Zlatá Koruna. Poté jsme sešli dva kilometry kopcem k ubytovacímu zařízení U Klášterní sýpky. Ubytovali jsme se v asketických pokojích a netrpělivě čekali na večeři.

Druhý den jsme jeli vlakem do Vyšenských kopců. Zde jsme se setkali s botaničkou z CHKO Blanský les, která nás provázela naučnou stezkou a ukazovala nám obyčejné luční kvítí i vzácné rostliny. Odpoledne jsme se naobědvali při rozchodu v Českém Krumlově. Někteří nakupovali, někteří se procházeli historickým centrem města a někteří se nestihli schovat před prudkou sprškou.

Ve čtvrtek jsme z Holubova vyrazili po červené turistické trase do Třísova.   Cestou jsme si odpočinuli na troskách gotického hradu Dívčí Kámen, který svou délkou 210 m a šířkou 45 m patří k největším hradním zříceninám v Čechách. Také jsme navštívili keltské oppidum Třísov, jednu z nejvýznamnějších lokalit jihočeského pravěku. Prohlédli jsme si obětiště, kde docházelo i k lidským obětem. Dnes se zde schází skupina nadšenců fascinovaných dávnými tajemstvími Keltů. Odpoledne jsme došli zpět do Zlaté Koruny.

V pátek ráno jsme uklidili a opustili pokoje. Sbalená zavazadla jsme nechali v přízemním vestibulu ubytovny. Navzájem jsme si zopakovali názvy květin, které jsme míjeli cestou na místo obávané „poznávačky“. Na poslední chvíli jsme se snažili vrýt si rostliny do paměti – často marně. Po poledni jsme si vyzvedli kufry a batohy a pomalu jsme stoupali strmým kopcem k nádraží Zlatá Koruna. Ve 14:46 jsme dorazili do Vodňan a rozloučili se.

Na botanickém kurzu jsme si užívali hlavně volný čas, kdy jsme si povídali na pokojích nebo chodili do kempu na jídlo. Mělo pro nás velký přínos poznávat rostliny přímo v terénu „naživo“. Je to něco úplně jiného než o květinách mluvit teoreticky.

Veronika Steinocherová 1.VG

Prezentace: Botanický-kurz-2018