V zemi vína a termálů – nově s odkazem na fotografie!!

V zemi vína a termálů – návštěva maďarské Nyíregyházy 

   Patnáct studentů nižšího stupně vodňanského Gymnázia uložilo v brzkých ranních hodinách 27. května svá zavazadla do autobusu a vydalo se na týdenní pobyt do maďarské partnerské školy v Nyíregyháze. Po cestě nás svými krásami osvěžila Budapešť, z vyhlídkových teras Rybářské bašty jsme shlíželi na novogotický parlament či na známý řetězový most.

       Pak zbývaly ještě tři hodiny jízdy do cíle. Přivítání bylo vřelé. Nervozitu z prvního setkání zmírnila skutečnost, že studenti již několik měsíců byli v kontaktu přes sociální sítě.

        První den byl věnovaný prohlídce města – míjeli jsme sochy maďarských hrdinů, spisovatelů i významné budovy. Do starých dob jsme se pak mohli ponořit odpoledne ve skanzenu v odpočinkové zóně Sóstó. Ten nám vyprávěl o životě lidí na maďarském venkově v 18. a 19. století.

      V úterý jsme zamířili vlakem do známé vinařské oblasti Tokaj. V interaktivním muzeu zaměřeném na vinařství jsme se teoreticky připravili na praktickou ochutnávku vína v tradičním vinném sklípku. Posezení v příjemném chládku místnosti, jejíž stěny byly obaleny chuchvalci plísně potřebné pro dobré zrání vína, bylo spojeno s poučením, jak správně degustovat. Večer si studenti užili pizza-party u jezera, kterou připravily hostitelské rodiny.

        Ve středu jsme prošli branou do největší maďarské ZOO – od vodopádu indonéské džungle jsme scházeli do nitra podmořského světa, kde nad našimi hlavami rejdili žraloci. Nadšení jsme byli i z dovedností lachtanů při závěrečné show. Nechali jsme se inspirovat jejich vodními hrátkami při odpolední návštěvě lázeňského aquaparku. Užívali jsem si mořské vlny, klouzačky i blikající tobogány.

        Čtvrtek byl spojený s návštěvou známého města Debrecín – protestantského Říma. Po procházce městem ocenili dnešní teenageři možnost doplnit svůj šatník ve velkém nákupním centru. K večeru jsme se všichni s kufry opět sešli u našeho autobusu – nastal čas loučení, objímání a slziček. Krásné zážitky v nás doznívaly při nočním přejezdu domů. A některé v nás zůstanou napořád…

         Těšíme se na setkání s maďarskými studenty v příštím školním roce u nás ve Vodňanech.

                                                                                                                                            Mgr. Marie Karfíková

 

Odkaz na fotografie ve fotogalerii: https://gymnaziumvodnany.cz/2018/06/10/madarsko/

Odkaz na článek o našem pobytu v maďarských novinách: http://www.szon.hu/cseh-diakok-a-muzeumban/3877568