Ve Vodňanech se rodí budoucí politici

klaus pikl

„Když za mnou Tomáš přišel s tím, že by se rád setkat s Václavem Klausem, protože i on by se jednou chtěl stát politikem, byla jsem překvapená. Napsal mu dokonce dopis na Institut Václava Klause. Protože takové pozvání musí mít jistou formu, poslali jsme ještě druhý dopis jménem naší školy a Václav Klaus pozvání přijal,“ řekla Jarmila Rybáčková, ředitelka školy.

Tomáš chce pokračovat ve svých studiích nejdříve na Biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích, pak na právech v Praze „Jednou bych rád nastoupil na ministerstvo zahraničí, to by mě lákalo nejvíc. Už jako malý kluk jsem chtěl být prezidentem. O politiku se zajímám od svých dvanácti let. Václav Klaus je pro mě nejvýraznější osobností české politiky od sametové revoluce,“ sdělil Tomáš Pikl.

Po svém příjezdu si bývalý prezident prohlédl školu, v 11 hodin začala beseda se žáky. „Jezdím přednášet po celém světě. Návštěva u vás je opravdu naprosto výjimečná tím, že jsem sem přijel z iniciativy jednoho vašeho spolužáka,“ uvedl Václav Klaus.

Beseda řízená Tomášem Piklem měla dvě ústřední téma: My a Evropská unie a současné politické a ekonomické dění. V sále zazněly i otázky spojené s prezidentskými povinnostmi, žáky zajímalo, jaký má Václav Klaus názor na globální oteplování, amnestie, ale třeba také kolikrát už navštívil Vodňany. „O Vodňanech jsem poprvé uslyšel v písni Kdyby byl Bavorov, co jsou Vodňany, ale fakticky jsem zde poprvé. V jižních Čechách jsem byl na nejrůznějších místech mnohokrát a kraj znám velmi dobře,“ poznamenal Klaus. Po hodinové besedě se konala autogramiáda.

„Mladí lidé se o politiku zajímali odjakživa, to je naprosto přirozené. Mohu jim doporučit jediné. Učit se, učit se, učit se,“ řekl závěrem Václav Klaus. Akci pořádala v pátek 20. dubna Základní škola a gymnázium Vodňany. Přednáška se konala v sále Mezinárodního environmentálního vzdělávacího, poradenského a informačního střediska ochrany vod ve Vodňanech.

Zdroj: https://strakonicky.denik.cz/zpravy_region/ve-vodnanech-se-rodi-budouci-politici-20180421.html